Zupa z boczkiem i kiełkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z boczkiem i kiełkami

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

20 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

3 ziarna

2 sztuki

1.5 litra

1 pęczek

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek kroimy w kostkę, cebulkę w kosteczkę, czosnek w plastry, pieczarki w grube plastry.

Krok 2

Podsmażamy boczek na łyżce oleju, dodajemy cebulę, czosnek, smazymy ok 5 minut, w tym czasie na osobnej patelni podsmażamy pieczarki.

Krok 3

Do boczku dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze 3 minuty, zalewamy boczek przygotowanym bulionem z kostki, dodajemy pieczarki, przyprawiamy dużą iloscia pieprzu i chilli, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy ok 10 minut. Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę i kiełki fasoli, podajemy z pietruszką lub kolendrą :)

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z boczkiem i kiełkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej