
Składniki
400 gramów
1 sztuka
150 mililitrów
1 sztuka
50 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, a kapustę w cienkie paseczki.
Krok 2
W szerokim garnku podsmaż cebulę wraz z kapustą. Wlej sok pomarańczowy i zredukuj o połowę.
Krok 3
Wlej 500 ml wody, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli ok 20 minut.
Krok 4
Jak kapusta będzie miękka zmiksuj zupą na gładki krem i podawaj skropioną śmietanką.

Dobra rada:
Podawaj z grzankami chlebowymi.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z czerwonej kapusty
Zupa z kapusty to nie tylko słynny kapuśniak i kwaśnica. Tym razem danie podacie w formie gęstego kremu, który z pewnością często będzie gościć na Waszych stołach. Na tym wyjątkowość zupy z czerwonej kapusty się nie kończy. O jej niezwykły smak zadbają dodatki pokroju soku pomarańczowego. Zaintrygowani? Zatem do dzieła!
Dla kogo?
Nie wyobrażacie sobie zasiadania do obiadu bez zupy? Idealna na pierwsze danie. Po tak znakomitej przystawce nikomu nie braknie apetytu na więcej.
Na jaką okazję?
Od zupy z czerwonej kapusty można rozpocząć codzienny obiad lub podać ją w formie startera podczas bardziej uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
Największe uprawy czerwonej kapusty zlokalizowane są na obu kontynentach amerykańskich, w Europie oraz Chinach. Warzywo wzbogaca potrawy lekko pieprznym smakiem.
Dla urozmaicenia:
Zupa z czerwonej kapusty wspaniale smakuje z chrupiącymi grzankami. Do ich zrobienia warto wykorzystać czerstwe pieczywo – to znakomity sposób na maksymalne wykorzystanie swoich spożywczych zapasów.