Żurek po Mojemu lub zalewajka wg mojego Męża przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek po Mojemu lub zalewajka wg mojego Męża

Autor: panti

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 mililitrów

1 sztuka

1 plaster

1 sztuka

2 łyżki

6 sztuk

3 ziarna

800 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na maśle podsmażyć grube plastry kiełbasy i boczku.

Krok 2

Dodać pokrojone w 4 ziemniaczki, podsmażyć razem chwilkę.

Krok 3

Zalać rozpuszczonymi w gorącej wodzie kostkami rosołowymi.

Krok 4

Wrzucić pieprz, liście laurowe, skóry z boczku, wcisnąć ząbek czosnku, ewentualnie grzybki. Gotować do momentu miękkości ziemniaków.

Krok 5

Zalać barszczem/żurem, dodać majeranku. Zagotować. Zdjąć z ognia.

Krok 6

Zaprawić śmietanką - mieszając, aby się nie uwarzyła. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smaczności !!! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek po Mojemu lub zalewajka wg mojego Męża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek po Mojemu lub zalewajka wg mojego Męża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek po Mojemu lub zalewajka wg mojego Męża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek po Mojemu lub zalewajka wg mojego Męża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek po Mojemu lub zalewajka wg mojego Męża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek po Mojemu lub zalewajka wg mojego Męża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek po Mojemu lub zalewajka wg mojego Męża - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek po Mojemu lub zalewajka wg mojego Męża - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej