
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
5 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie przeciśnij przez praskę. Koperek i czosnek posiekaj drobno.

Krok 2
Rozpuść masło lub margarynę. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. W dużej misce ucieraj ziemniaki dodając po jednym żółtku. Dodaj koperek i czosnek, następnie masło.

Krok 3
Ubitą pianę połącz z ziemniaczaną masą. Proszek do pieczenia wymieszaj z mąką, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Masę dopraw do smaku pokruszoną mini kostką Knorr.

Krok 4
Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Przełóż ziemniaczaną masę i wstaw formę do nagrzanego do temperatury 170 stopni piekarnika - piecz około 45 minut. Pod koniec pieczenia zwiększ nieco temperaturę, aby babka zarumieniła się.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Babka puszysta
Polacy kochają dania na bazie ziemniaków, więc jesteśmy pewni, że ten przepis przypadnie ci do gustu. Babka puszysta to nic innego jak pyszne, ziemniaczane ciasto. Jego ogromnym atutem jest konsystencja, jaką uzyskuje po upieczeniu. Zwykle babki ziemniaczane, choć pyszne, są zbite, suche i twarde. Na Śląsku znane są pod nazwą kartoflaków. Babka przyrządzona wedle naszego przepisu po upieczeniu staje się miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Aby uzyskać taki efekt, zwiększ temperaturę pod koniec pieczenia. Dzięki temu twoja babka zarumieni się na wierzchu, a równocześnie dobrze wypiecze w środku. Puszysta i aromatyczna babka z dodatkiem ziół i czosnku to poważna konkurentka w walce o miano najlepszej babki ziemniaczanej – zaraz obok śląskich specjałów. Dodaj do niej ulubione zioła i podawaj na talerzu udekorowanym świeżą natką pietruszki. Babka może stać się także ciekawym dodatkiem do pieczeni i sałatki. Smacznego!