Bakłażan z sosem hoisin przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan z sosem hoisin

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

żeberka:

4 sztuki

2 łyżki

500 gramów

sos:

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 łyżka

160 gramów

3 sztuki

1 pęczek

2 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 170-200°C. Bakłażana pokrój w wzdłuż na ćwiartki lub na sześć części. Ponakłuwaj widelcem i posyp przyprawą Koreański Grill. Odstaw na kilka minut. Dymkę pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj drobno.

Krok 2

Wlej do dużego i szerokiego rondla wodę, dodaj kostkę Knorr, słodką paprykę Knorr, sos hoisin, przyprawę 5 smaków, czosnek, pastę sezamową, sos sojowy oraz ziarna sezamu i całość gotuj 1-2 minuty.

Krok 3

Bakłażana grilluj powoli ok 15 minut często przekręcając. Następnie przełóż go do rondla z sosem i zamieszaj aby marynata pokryła całego bakłażana. Odstaw całość pod przykryciem na 15 minut.

Krok 4

Po tym czasie przełóż bakłażana na blaszkę z piekarnika skórą do dołu. Za pomocą pędzla posmaruj ponownie sosem i piecz 5 minut. Ponownie posmaruj sosem i piecz kolejne 5 minut aż powstanie na bakłażanie glazura.

Krok 5

Brokuły podziel na mniejsze część i zblanszuj. „Żeberka” ułóż na talerzu, posmaruj glazurą aby się świeciły, połóż na wierzchu brokuły. Posyp danie dymką, listkami kolendry oraz sezamem. Jeśli został Ci sos możesz go podać na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz pasty tahini możesz ją zastąpić olejem sezamowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan z sosem hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan z sosem hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan z sosem hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan z sosem hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan z sosem hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan z sosem hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan z sosem hoisin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan z sosem hoisin - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ogórki konserwowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan z sosem hoisinBakłażan z sosem hoisin

Wegańskie żeberka? Tak! To możliwe, jeśli mięso zastąpicie warzywami. Niektóre z nich idealnie sprawdzają się w tej roli, a ich konsystencja i delikatny smak sprawiają, że świetnie łączą się z różnorodnymi przyprawami. Jedną z propozycji dla miłośników kuchni roślinnej są żeberka z bakłażana, z sosem hoisin, brokułami, dymką i sezamem. Jeśli na co dzień jesteście zwolennikami mięsa, spróbujcie nieco zmodyfikować menu, próbując dań wegańskich. Będzie naprawdę pysznie!

Dla kogo?

Przede wszystkim dla wegan i wegetarian. Wegańskie żeberka z bakłażana z pewnością posmakują także miłośnikom mięsa i wzbogacą codzienne menu obiadowe.

Na jaką okazję?

Wegańskie żeberka z bakłażana są świetną potrawą na pyszny lunch dla całej rodziny.

Czy wiesz, że?

Bakłażan to owoc, który jest spożywany jako warzywo. Nazywany jest zwyczajowo oberżyną. W zależności od zakątka świata, bakłażan określany jest również mianem gruszki miłosnej, jajka krzewiastego czy bakmana.

Dla urozmaicenia:

Pastę tahini z powodzeniem zastąpisz olejem sezamowym.