
Składniki
żeberka:
4 sztuki
2 łyżki
500 gramów
sos:
1 łyżeczka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 łyżka
160 gramów
3 sztuki
1 pęczek
2 łyżki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 170-200°C. Bakłażana pokrój w wzdłuż na ćwiartki lub na sześć części. Ponakłuwaj widelcem i posyp przyprawą Koreański Grill. Odstaw na kilka minut. Dymkę pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj drobno.
Krok 2
Wlej do dużego i szerokiego rondla wodę, dodaj kostkę Knorr, słodką paprykę Knorr, sos hoisin, przyprawę 5 smaków, czosnek, pastę sezamową, sos sojowy oraz ziarna sezamu i całość gotuj 1-2 minuty.
Krok 3
Bakłażana grilluj powoli ok 15 minut często przekręcając. Następnie przełóż go do rondla z sosem i zamieszaj aby marynata pokryła całego bakłażana. Odstaw całość pod przykryciem na 15 minut.
Krok 4
Po tym czasie przełóż bakłażana na blaszkę z piekarnika skórą do dołu. Za pomocą pędzla posmaruj ponownie sosem i piecz 5 minut. Ponownie posmaruj sosem i piecz kolejne 5 minut aż powstanie na bakłażanie glazura.
Krok 5
Brokuły podziel na mniejsze część i zblanszuj. „Żeberka” ułóż na talerzu, posmaruj glazurą aby się świeciły, połóż na wierzchu brokuły. Posyp danie dymką, listkami kolendry oraz sezamem. Jeśli został Ci sos możesz go podać na boku.

Dobra rada:
Jeśli nie masz pasty tahini możesz ją zastąpić olejem sezamowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan z sosem hoisin
Wegańskie żeberka? Tak! To możliwe, jeśli mięso zastąpicie warzywami. Niektóre z nich idealnie sprawdzają się w tej roli, a ich konsystencja i delikatny smak sprawiają, że świetnie łączą się z różnorodnymi przyprawami. Jedną z propozycji dla miłośników kuchni roślinnej są żeberka z bakłażana, z sosem hoisin, brokułami, dymką i sezamem. Jeśli na co dzień jesteście zwolennikami mięsa, spróbujcie nieco zmodyfikować menu, próbując dań wegańskich. Będzie naprawdę pysznie!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla wegan i wegetarian. Wegańskie żeberka z bakłażana z pewnością posmakują także miłośnikom mięsa i wzbogacą codzienne menu obiadowe.
Na jaką okazję?
Wegańskie żeberka z bakłażana są świetną potrawą na pyszny lunch dla całej rodziny.
Czy wiesz, że?
Bakłażan to owoc, który jest spożywany jako warzywo. Nazywany jest zwyczajowo oberżyną. W zależności od zakątka świata, bakłażan określany jest również mianem gruszki miłosnej, jajka krzewiastego czy bakmana.
Dla urozmaicenia:
Pastę tahini z powodzeniem zastąpisz olejem sezamowym.