Bakłażany z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażany z mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
260 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

592 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

80 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

sos jogurtowy:

180 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj torebkę kaszy gryczanej według zaleceń producenta. W garnku na części oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodaj mięso mielone. Smaż aż mięso będzie zupełnie suche, dodaj wtedy pomidory z puszki

Bakłażany z mięsem - Krok 1

Krok 2

Całość dopraw do smaku Knorr Naturalnie smaczne - nada on potrawie odpowiednio ziołowy posmak oraz poprawi konsystencję sosu. Gotowy sos połącz z wcześniej ugotowaną kaszą.

Bakłażany z mięsem - Krok 2

Krok 3

Bakłażany pokrój w plastry około półcentymetrowej grubości posmaruj je delikatnie oliwa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika – piecz około 10 minut. Część upieczonych bakłażanów ułóż na dnie blaszki wyłożonej pergaminem. Na wierzch bakłażanów nałóż mięsny sos z kasza, przykryj pozostałymi bakłażanami.

Bakłażany z mięsem - Krok 3

Krok 4

Na wierzch zapiekanki nałóż sos jogurtowy. W tym celu jogurt wymieszaj z surowym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, sosem czosnkowym Knorr oraz pokruszona fetą.

Bakłażany z mięsem - Krok 4

Krok 5

Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika piecz około 30- 40 minut aż wierzch zapiekanki delikatnie się zapiecze.

Bakłażany z mięsem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Mięso mielone możesz doprawić łyżeczką ostrej papryki.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Czaplińska

    Beata Czaplińska , 19.04.2016

    nie ciężko, a trudno...ciężka to jest torba z zakupami :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażany z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażany z mięsemBakłażany z mięsem

Ugotuj torebkę kaszy gryczanej według zaleceń producenta. W garnku na części oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Gdy cebula delikatnie się zeszkli dodaj mięso mielone. Smaż aż mięso będzie zupełnie suche, dodaj wtedy pomidory z puszki