
Składniki
1 kilogram
750 gramów
750 gramów
1 sztuka
500 gramów
40 gramów
4 sztuki
8 sztuk
4 sztuki
2 szczypty
1 sztuka
100 mililitrów
3 litry
2 łyżeczki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy ok. 50 minut razem z łopatką wieprzową (w całości), boczkiem wędzonym (w całości), zielem angielskim, listkami laurowymi, jałowcem oraz grzybami.
Krok 2
Dokładamy poszatkowaną świeżą kapustę oraz pokrojoną i podsmażoną kiełbasę. Mięsa wyjmujemy i kroimy po ostudzeniu. Dodajemy do bigosu. Całość gotujemy jeszcze 40 minut.
Krok 3
Pod koniec gotowania dodajemy Delikat Knorr oraz 2 mini kostki Knorr Smażona Cebula, a także wino czerwone i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bigos świąteczny
Ilu kucharzy i kucharek, tyle sposobów na przyrządzenie bigosu. Jeśli jeszcze nie masz swojego ulubionego przepisu, skorzystaj z tej propozycji na bigos świąteczny. Przygotujesz go z dwóch rodzajów kapusty – świeżej oraz kiszonej. Dodatek tej drugiej sprawi, że danie będzie bardziej wyraziste w smaku. Oczywiście w bigosie nie może zabraknąć mięsa, więc zaopatrz się w łopatkę wieprzową, wędzony boczek oraz kiełbasę zwyczajną lub myśliwską, pokrojoną w plasterki i podsmażoną. Kapustę i mięso zalej wodą i gotuj w dużym garnku z przyprawami, takimi jak: liść laurowy, ziele angielskie, jagody jałowca oraz ziarnka czarnego pieprzu. Dorzuć do bigosu także suszone grzyby, np. borowiki lub podgrzybki, a będzie intensywnie pachnieć. Żeby bigos uzyskał swój charakterystyczny kolor oraz bardziej intensywny smak, pod koniec gotowania dodaj do niego koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki wytrawnego czerwonego wina. Bigos świąteczny podawaj na gorąco z ugotowanymi ziemniakami lub kromką pieczywa. Smacznego!