Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem
średnie
78 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
5 sztuk
4 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
4 szklanki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokroić w nieduże plastry (w poprzek włókien). Stłuc tłuczkiem do mięs. Przygotować marynatę mieszając 1/3 szklanki oleju z papryką, pieprzem, rozkruszoną mini kostką czosnek, mini kostką smażona cebulka, Delikat. Natrzeć mięso i zostawić na pól godziny w lodówce . Smażyć na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju. Cebulę drobno pokroić i włożyć do garnka razem z mięsem i tłuszczem od jego smażenia. Przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dołożyć Kostkę drobiowo-wołową Knorr i Kostkę do mięs pieczeniową. Dusić na średnim gazie aż mięso będzie miękkie, cebula rozgotowana, a płyn odparuje o połowę.
Krok 2
Ogórki pokroić w paseczki i dorzucić do bitek. Dusić jeszcze 10 minut . Zagęścić sos zasmażka błyskawiczną .
Krok 3
Podawać z kaszą gryczaną na sypko , kluskami lub makaronem posypane natka pietruszki .
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa w płynie Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej