Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry
łatwe
276 osób zapisało

Składniki
kopytka ciasto:
600 gramów
16 sztuk
1 sztuka
150 gramów
0.5 opakowania
1 łyżka
1 łyżeczka
sos z krewetkami:
100 mililitrów
0.5 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Ostudź je i obierz, a następnie przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.

Krok 2
Do purée z batatów dodaj jajko oraz pół torebki przyprawy Czerwone Curry Knorr, szczyptę soli, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Energicznym ruchem zamieszaj ciasto i podziel je na kilka części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto, tworząc długiego węża o grubości ok. 2 cm. Rozwałkowane ciasto potnij na mniejsze kluseczki o grubości 1 cm.

Krok 3
Kopytka wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Całość zamieszaj i wyjmij po minucie. Powstałe kluski przełóż na blaszkę lub zahartuj w zimnej wodzie.

Krok 4
Sos z krewetkami: Wyciśnij sok z jednej limonki, a drugą pokrój w cząstki. Rozgnieć orzeszki ziemne. Pokrój drobno szalotkę, posiekaj czosnek i natkę kolendry. Zetrzyj na tarce pomidora oraz przekrój trawę cytrynową wzdłuż na pół.

Krok 5
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż krewetki z lewej i prawej strony, przełóż je na bok, dodaj czosnek oraz szalotkę i smaż chwilę. Następnie dodaj pomidory i smaż je, aż zaczną delikatnie przywierać do dna patelni. Wlej napój kokosowy, dodaj trawę cytrynową, pozostałą część przyprawy Czerwone Curry Knorr, liście limonki, sos rybny. Zalej wszystko 50 ml wody. Całość gotuj przez ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Krok 6
Usuń z sosu liście oraz trawę cytrynową. Włóż z powrotem krewetki i dodaj kopytka. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Danie podawaj z kawałkami limonki, posypane natką kolendry.


Dobra rada:
Jeśli bataty wydają ci się zbyt wyszukane możesz je zastąpić zwykłymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kopytka z batatów z krewetkami w tajskim curry
W polskiej kulturze kopytka są jednym z tych dań, którym się nie odmawia. Ich tradycyjna forma może jednak po pewnym czasie znudzić, dlatego warto spróbować wprowadzić do tej potrawy trochę egzotyki. Oto nasza propozycja: słodkie bataty, pożywne krewetki i tajskie curry, dzięki którym kopytka odkryją przed tobą więcej smakowych sekretów!
Dla kogo?
Dla eksperymentatorów i fanów niezwykłych połączeń. Miłośnicy nietypowych miksów z pewnością docenią kopytka z batatów z krewetkami i curry!
Na jakie okazje?
Na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet na imprezę! Kopytka będą cieszyć się powodzeniem przy każdej okazji.
Czy wiesz, że?
Kupując krewetki, sprawdź ich suchość i jędrność — są to dwie cechy świadczące o ich świeżości.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania kopytek można wykorzystać puree z dyni oraz kurkumę i imbir.