Botwinka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Botwinka

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

750 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę po dokładnym opłukaniu zalewamy zimną wodą. Dodajemy obraną i umytą włoszczyznę, pokrojone w kostkę marchewki oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu godzinę. W trakcie gotowania dodajemy bulionetkę.

Krok 2

Obcinamy buraczki, odkrawamy im ogonki i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy obrane ziemniaki. Dodajemy je do wywaru.

Krok 3

Liście i łodygi dokładnie płuczemy, drobno szatkujemy i dodajemy do zupy gdy warzywa będą miękkie. Gotujemy jeszcze 5-10 minut.

Krok 4

Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną.

Krok 5

Doprawiamy do smaku octem lub sokiem cytrynowym. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Botwinka nie musi kojarzyć się wyłącznie z zupami – spróbuj sałatek z jej dodatkiem!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Botwinka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z bobem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BotwinkaBotwinka

Delikatna botwinkowa zupa, którą można serwować na ciepło oraz w formie chłodnika. Bez problemów dopasujesz ją do upodobań swoich oraz wszystkich smakoszy, których postanowisz uraczyć botwinką. Botwinka prezentuje się bardzo apetycznie, ale lepiej nie zakładać do posiłku białych koszul. Szukasz przepisu na botwinę, który po kolei wyjaśnia, jak zabrać się to pyszne danie? Jesteś we właściwym miejscu!

Dla kogo? Do przygotowania zupy botwinki użyj wywaru mięsnego, ale dobrze pasuje też bulion warzywny. Jej doskonałym smakiem mogą cieszyć się więc zarówno fani mięsa, jak i diet roślinnych. Botwinkę oraz buraki gotuj, aż zmiękną. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze podduszenie ich z niewielką ilością wody i sokiem z cytryny albo octem jabłkowym. Dzięki temu zachowają swój naturalnie różowy kolor. Część warzyw możesz dodać do gotowania botwinki pod koniec - będą stanowiły chrupiące urozmaicenie.

Na jaką okazję? Przepis na botwinkę warto mieć pod ręką, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości. Zupa z buraków to nie tylko wigilijny barszcz czerwony z uszkami! Smakowite eksperymenty czekają.

Czy wiesz, że? Jak zachować piękny kolor botwinki? Przepis to jedno, ale pamiętaj: nie dopuść do tego, by zupa się zagotowała. Spowoduje to jej brunatnienie. Botwinkę wykorzystaj w całości, nie wyrzucaj liści, tylko drobno pokrojone dodaj do wywaru. Zabiel śmietaną 22% albo 18%. Twoja zupa botwinkowa będzie wtedy nieco delikatniejsza.

Dla urozmaicenia: Botwinkę podaj z jajkiem na twardo, sadzonym lub też z młodymi ziemniakami. Lekko kwaśny smak botwiny dobrze będzie współgrał z plastrem twarogu. Serwuj zupę z łyżką śmietany albo jogurtu naturalnego, udekorowaną koperkiem, szczypiorkiem lub listkiem botwinki. Smacznego!