Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
115 osób zapisało

Składniki
400 gramów
50 gramów
1 sztuka
80 gramów
100 gramów
1 opakowanie
50 gramów
1 łyżka
25 gramów
80 gramów
50 gramów
4 łyżki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną oraz soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Orzechy lekko posiekaj. Owoc granatu obierz i wyjmij osobno pestki. Kiełki oraz rukiew wodną umyj i lekko osusz.
Krok 2
Buraki dokładnie umyj i bez obierania ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie odcedź je, przelej zimną wodą aby szybko ostygły i zdejmij skórkę.
Krok 3
Na patelni wlej 2-3 łyżki oleju i podsmaż kaszę gryczaną aż zrobi się chrupiąca. Następnie dodaj orzechy i praż jeszcze chwilę. Wsyp na patelnię przyprawę Knorr i całość smaż jeszcze 1 minutę. Następnie odstaw do osobnej miseczki.
Krok 4
W między czasie pokrój buraki na cienkie plasterki a'la carpaccio i układaj od razu na talerzach.
Krok 5
Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą.
Krok 6
W osobnej misce wymieszaj kaszą gryczaną, grzyby enoki, orzechy, owoce granatu, soczewicę, kiełki oraz rukiew wodną. Taką sałatkę ułóż na carpaccio z buraka i polej sosem. Podawaj posypane pokruszonym serem feta.

Dobra rada:
Jeśli nie masz czasu możesz przygotować taką samą sałatkę z buraków już ugotowanych dostępnych sklepach.
Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Balsamiczny z ziołami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki
Jeśli carpaccio kojarzy wam się jedynie z cienko pokrojonym mięsem, serwowanym z dodatkiem kaparów czy delikatnego sosu, czas spróbować wersji wegetariańskiej tego dania. Dziś proponujemy carpaccio z buraka, z soczewicą i granatem. Aby jeszcze bardziej zachęcić was do przetestowania tego przepisu, dodamy, że przygotowanie carpaccio zajmuje zaledwie kilkanaście minut!
Dla kogo?
Carpaccio z buraka to propozycja dla osób poszukujących oryginalnych i nowoczesnych przepisów na dania roślinne.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na domowe przyjęcie oraz rodzinne uroczystości. Carpaccio z buraka idealnie sprawdzi się w roli przystawki!
Czy wiesz, że?
Carpaccio to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Znane jest przede wszystkim w wersji mięsnej, przyrządzanej z surowej wołowiny.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz błyskawicznie przygotować carpaccio, buraki surowe zastąp ich wersją gotowaną, którą bez trudu znajdziesz w sklepach spożywczych.