Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 sztuka

80 gramów

100 gramów

1 opakowanie

50 gramów

1 łyżka

25 gramów

80 gramów

50 gramów

4 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną oraz soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Orzechy lekko posiekaj. Owoc granatu obierz i wyjmij osobno pestki. Kiełki oraz rukiew wodną umyj i lekko osusz.

Krok 2

Buraki dokładnie umyj i bez obierania ugotuj w wodzie do miękkości. Następnie odcedź je, przelej zimną wodą aby szybko ostygły i zdejmij skórkę.

Krok 3

Na patelni wlej 2-3 łyżki oleju i podsmaż kaszę gryczaną aż zrobi się chrupiąca. Następnie dodaj orzechy i praż jeszcze chwilę. Wsyp na patelnię przyprawę Knorr i całość smaż jeszcze 1 minutę. Następnie odstaw do osobnej miseczki.

Krok 4

W między czasie pokrój buraki na cienkie plasterki a'la carpaccio i układaj od razu na talerzach.

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą.

Krok 6

W osobnej misce wymieszaj kaszą gryczaną, grzyby enoki, orzechy, owoce granatu, soczewicę, kiełki oraz rukiew wodną. Taką sałatkę ułóż na carpaccio z buraka i polej sosem. Podawaj posypane pokruszonym serem feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz czasu możesz przygotować taką samą sałatkę z buraków już ugotowanych dostępnych sklepach. 

Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Carpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enokiCarpaccio z buraka z soczewicą, granatem i sałatką enoki

Jeśli carpaccio kojarzy wam się jedynie z cienko pokrojonym mięsem, serwowanym z dodatkiem kaparów czy delikatnego sosu, czas spróbować wersji wegetariańskiej tego dania. Dziś proponujemy carpaccio z buraka, z soczewicą i granatem. Aby jeszcze bardziej zachęcić was do przetestowania tego przepisu, dodamy, że przygotowanie carpaccio zajmuje zaledwie kilkanaście minut!

Dla kogo?

Carpaccio z buraka to propozycja dla osób poszukujących oryginalnych i nowoczesnych przepisów na dania roślinne.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na domowe przyjęcie oraz rodzinne uroczystości. Carpaccio z buraka idealnie sprawdzi się w roli przystawki!

Czy wiesz, że?

Carpaccio to danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Znane jest przede wszystkim w wersji mięsnej, przyrządzanej z surowej wołowiny.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz błyskawicznie przygotować carpaccio, buraki surowe zastąp ich wersją gotowaną, którą bez trudu znajdziesz w sklepach spożywczych.