
Składniki
300 gramów
50 gramów
0.5 łyżki
200 mililitrów
50 mililitrów
2 łyżki
300 gramów
10 sztuk
140 gramów
50 gramów
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodaj do niej wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto trochę przestygnie dokładnie wyrób je rękoma na gładką masę. Jeśli będzie za twarde, dodaj jeszcze trochę wody. Gotowe ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Zarobione ciasto włóż do miski i je zafoliuj. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Krok 2
Powierzchnię stolnicy posyp mąka ziemniaczaną, kawałek ciasta zroluj w rękach na małą kulkę, a następnie dokładnie rozwałkuj na bardzo cienki placek około 10 cm średnicy. Każdy powstały placek delikatnie z wierzchu przesmaruj olejem.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj ze 100ml wody i odstaw na około 10 minut.

Krok 4
Krewetki posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki, posiekaj również kolendrę, szczypior i ostrą papryczkę. Imbir zetrzyj na tarce.

Krok 5
W dużej misce pomieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami, pozostałymi składnikami oraz dopraw przygotowanym wcześniej Fixem. Dopraw do smaku olejem sezamowym.

Krok 6
Farsz nałóż w rozwałkowane placki ciasta i składając krawędź do krawędzi zbieraj ściskając ze sobą poszczególne brzegi tak, aby powstały sakiewki.

Krok 7
Gotowe Dim Sumy ułóż w nakrytym bambusowym koszyku lub np. na sitku do mąki wyłożonym liśćmi kapusty tak, aby pierożki się nie posklejały. Całość umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotuj około 20 minut, po tym czasie sprawdź czy pierożki są już dobre.


Dobra rada:
Gotowe Dim Sumy podawaj z sosem sojowym.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chińskie pierożki Dim Sum
Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczna orientalna przekąska serwowana zazwyczaj do herbaty. Z powodzeniem możesz jednak potraktować pierożki dim sum jako sposób na niebanalne danie główne. Kuchnia azjatycka cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, więc warto wiedzieć, że nie sprowadza się wyłącznie do sajgonek i sushi. Zafunduj sobie egzotyczną podróż z przepisem na pierożki chińskie we własnej jadalni.
Dla kogo? Pierogomaniacy, zapraszamy na pokład! Ciasto na chińskie pierożki dim sum nie różni się od tego, które przygotowywane jest do zrobienia pierogów w ich najbardziej popularnej wersji. Brzmi zaskakująco? Mąka i przyprawy utworzą jednolitą masę za pomocą gorącej wody. Ciasto będzie bardziej elastyczne i lepiej się rozwałkuje po schłodzeniu, jeśli pozostawisz je w lodówce na około pół godziny. Ten czas wykorzystaj na przygotowanie mięsnego farszu do chińskich pierożków. Orientalne pierogi dim sum będą pyszną alternatywą dla popularnych w rodzimych kulinariach pierogów z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskich.
Na jaką okazję? Doskonałym smakiem pierożków chińskich dim sum warto delektować się w towarzystwie, więc do posiłku zaproś znajomych. Będą zachwyceni różnorodnością farszu, skrywanego w delikatnym cieście. Oprócz dodatku krewetek i kiełków bambusa, nadzienie w przepisie na pierożki chińskie na parze swój posmak zawdzięcza przyprawom – szczypior oraz kolendra dodadzą mu wyrazistości. Z resztą składników na pierożki dim sum dobrze skomponuje się dodatek startej papryczki chili oraz świeżego imbiru. Z cienko rozwałkowanego ciasta wytnij okrągłe kształty i uformuj niewielkie sakiewki.
Czy wiesz, że? Układaj chińskie pierożki dim sum tak, aby się ze sobą nie stykały, dzięki czemu gotowe porcje nie będą posklejane, i ugotuj je na parze. To bardzo istotny zabieg, który odróżnia przepis na pierożki dim sum od dania znanego na wylot z polskich tradycji kulinarnych.
Dla urozmaicenia: Pierożki chińskie podawaj z sosem sojowym, ostrygowym albo słodko-pikantnym hoisin. Pierogi dim sum można jeść rękoma lub przy użyciu pałeczek. Przyjęcie w azjatyckim stylu jak się patrzy!