Chłodnik litewski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Chłodnik litewski

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

25

heart
378 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

944 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 mililitrów

4 sztuki

8 sztuk

4 łyżeczki

2 łyżeczki

400 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Botwinkę umyj, osusz i drobno posiekaj, następnie wrzuć ją na gorącą wodę i chwilkę pogotuj. Wystudź.

Chłodnik litewski - Krok 1

Krok 2

Ogórka i rzodkiewkę zetrzyj na grubej tarce lub posiekaj w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.

Chłodnik litewski - Krok 2

Krok 3

Schłodzony kefir połącz z botwinką, dodaj rozdrobnionego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek oraz koperek.

Chłodnik litewski - Krok 3

Krok 4

Chłodnik dopraw „Mieszanką ziół i przypraw z koperkiem” oraz świeżo mielonym pieprzem. Jeżeli lubimy, to do smaku można dodać niewielką ilość czosnku. Chłodnik podawaj z jajkiem na twardo pokrojonym na ćwiartki.

Chłodnik litewski - Krok 4
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, miedzi, manganu, witaminy A, witaminy B2, witaminy C, witaminy B12, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik litewski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej