
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
2 łyżki
100 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka ponacinaj nożem tak, aby mięso podczas grillowania szybciej się upiekło, a marynata łatwiej przeniknęła do środka.

Krok 2
W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, miód, sos sojowy, Przyprawę do grilla Knorr i ocet. Połowę marynaty odstaw na później. W pozostałej części marynaty zanurz mięso i zostaw je przykryte w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
W między czasie, rozgnieć na drobno orzeszki ziemne. Połowę dodaj do marynaty wraz z posiekaną natką kolendry i dokładnie wciśnij w nacięcia kurczaka.

Krok 4
Udka grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 35- 40 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliły. Po z grillowaniu jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować pokrojonego na kawałki kurczaka.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka z kurczaka po malezyjsku
Udka z kurczaka po malezyjsku to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Sekret tej potrawy tkwi w marynacie – wystarczy, że ketchup wymieszasz razem z miodem, sosem sojowym, przyprawą do grilla i octem, np. jabłkowym. W połowie marynaty zanurz ponacinane mięso i odstaw je na jakiś czas do lodówki. W tym czasie, do pozostałej marynaty dodaj rozgniecione orzeszki ziemne oraz posiekaną drobno natkę kolendry, i dokładnie wciśnij ją w nacięcia kurczaka. Udka grilluj przez kilkadziesiąt minut, od czasu do czasu obracając, aby się nie przypaliły (przed podaniem, zgrillowane mięso jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach). Gotowe danie podawaj razem z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw, na przykład z pomidorków koktajlowych, sałaty oraz rukoli. Pamiętaj, że w ten sam sposób możesz przygotować pokrojonego na kawałki kurczaka. Pobierz listę niezbędnych składników i wypróbuj nasz przepis na pyszne udka z kurczaka. Koniecznie podziel się z nami opinią na temat proponowanej potrawy. Do dzieła!