Udka z kurczaka po malezyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka po malezyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
193 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

528 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka ponacinaj nożem tak, aby mięso podczas grillowania szybciej się upiekło, a marynata łatwiej przeniknęła do środka.

Udka z kurczaka po malezyjsku - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj ketchup Hellmann's, miód, sos sojowy, Przyprawę do grilla Knorr i ocet. Połowę marynaty odstaw na później. W pozostałej części marynaty zanurz mięso i zostaw je przykryte w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Udka z kurczaka po malezyjsku - Krok 2

Krok 3

W między czasie, rozgnieć na drobno orzeszki ziemne. Połowę dodaj do marynaty wraz z posiekaną natką kolendry i dokładnie wciśnij w nacięcia kurczaka.

Udka z kurczaka po malezyjsku - Krok 3

Krok 4

Udka grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 35- 40 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je, aby się nie przypaliły. Po z grillowaniu jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach.

Udka z kurczaka po malezyjsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować pokrojonego na kawałki kurczaka.

1

Opinie o przepisie

  • Sławek Górniak

    Sławek Górniak , 17.06.2016

    Udka na melanż zagrycha na 100 Się spróbuj !!:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka po malezyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka po malezyjskuUdka z kurczaka po malezyjsku

Udka z kurczaka po malezyjsku to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Sekret tej potrawy tkwi w marynacie – wystarczy, że ketchup wymieszasz razem z miodem, sosem sojowym, przyprawą do grilla i octem, np. jabłkowym. W połowie marynaty zanurz ponacinane mięso i odstaw je na jakiś czas do lodówki. W tym czasie, do pozostałej marynaty dodaj rozgniecione orzeszki ziemne oraz posiekaną drobno natkę kolendry, i dokładnie wciśnij ją w nacięcia kurczaka. Udka grilluj przez kilkadziesiąt minut, od czasu do czasu obracając, aby się nie przypaliły (przed podaniem, zgrillowane mięso jeszcze raz obtocz w pokruszonych orzeszkach). Gotowe danie podawaj razem z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw, na przykład z pomidorków koktajlowych, sałaty oraz rukoli. Pamiętaj, że w ten sam sposób możesz przygotować pokrojonego na kawałki kurczaka. Pobierz listę niezbędnych składników i wypróbuj nasz przepis na pyszne udka z kurczaka. Koniecznie podziel się z nami opinią na temat proponowanej potrawy. Do dzieła!