
Składniki
700 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 litr
2 sztuki
150 gramów
0.2 szklanki
1 pęczek
150 gramów
1 sztuka
2 ziarna
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kostkę do mięs pieczeniową Knorr rozpuść w litrze wrzącej wody, dodaj liść oraz ziele angielskie.
Krok 2
Mięso oczyść i pokrój w grubą gulaszową kostkę. Cebulę oraz dynię pokrój w równe duże kawałki. Oliwki pokrój w krążki, a kolendrę posiekaj.
Krok 3
Mięso oprósz mąką wymieszaną z przyprawą Knorr i obsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą. Dodaj pozostałe składniki i smaż chwilę razem, na mocnym ogniu.
Krok 4
Wszystko przełóż do żaroodpornego naczynia, a następnie zalej bulionem przygotowanym z Esencji doduszonych mięs Knorr.
Krok 5
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i duś w nim potrawę przez ok. 45-60 minut, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Na kilka minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie i posyp potrawę pokrojonym w kostkę serem. Tuż przed podaniem posyp kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona baranina z warzywami
Baranina jest mięsem dosyć rzadko spotykanym we współczesnej polskiej kuchni, będzie więc stanowiła oryginalną propozycję obiadową. Jeśli masz ochotę ją przyrządzić, uduś ją z warzywami. Dzięki takiemu sposobowi obróbki mięso będzie miękkie i soczyste, a wszystkie smaki dania się przenikną. Baraninę podsmaż wcześniej na patelni, pokrojoną w niewielkie kawałki. Dzięki temu soki mięsa pozostaną wewnątrz i po przyrządzeniu będzie ono delikatniejsze. Z czym przyrządzić baraninę? Wybierz np. dynię, cebulę oraz oliwki. Mieszanka słodkiej dyni z ostrą cebulą i wyrazistymi oliwkami będzie bardzo udana. Zamiast dyni nadawać się będą także bataty, czyli słodkie ziemniaki. Jeśli lubisz dania z dużą ilością warzyw dodaj marchewkę i selera. Baraninę i warzywa przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej bulionem, a następnie duś w piekarniku do miękkości. Danie podawaj z ziemniaczanym purée, posypane świeżo posiekaną kolendrą. Z naszymi przepisami przekonasz się, że gotowanie może być naprawdę łatwe i przyjemne. Przyrządź duszoną baraninę z warzywami i spróbuj, jaka jest pyszna.