Ekspresowe ciasto – przepis pixel

Menu dnia

Ekspresowe ciasto

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

898

heart
3473 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

240 gramów

150 mililitrów

120 mililitrów

300 gramów

1 łyżeczka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka na wilgotne ciasto na oleju ubij z cukrem, aż będą jasne i puszyste. Dodaj mleko i olej, wymieszaj.

Ekspresowe ciasto - Krok 1

Krok 2

Teraz dodaj do biszkoptu przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj miękką łyżką.

Ekspresowe ciasto - Krok 2

Krok 3

Foremkę o wymiarach 20 na 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej przygotowane wilgotne ciasto na oleju i posyp owocami (zamrożonymi). Piecz w temperaturze 170–180°Cprzez ok. 45 minut do nawet godziny, w zależności od piekarnika – do suchego patyczka.

Ekspresowe ciasto - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

W sezonie używaj świeżych owoców.

9

Opinie o przepisie

  • Emila

    Emila , 02.01.2022

    Ciasto smaczne, ale 170° i 45min ani trochę się nie zgadza. Piekłam godzinę w 180°. Owoce puszczają wodę, przez co wydłuża się czas pieczenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Amelia

    Amelia , 12.12.2021

    Witam! Czy mąkę pszenną mam wymieszać z proszkiem zanim dodam do biszkoptu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka Radzikowska

    Agnieszka Radzikowska , 15.05.2021

    piekę to ciasto drugi raz, ale pol godziny na jego pieczenie to na pewno nie jest. w tej chwili pieke go juz 1,5h, poprzednim ok. tego

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 25.03.2021

    Kalina, tabele kaloryczności są obecnie dostępne wyłącznie dla przepisów z naszej kategorii Diety. Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kalina Kossakowska

    Kalina Kossakowska , 23.03.2021

    Super przepis, zrobiła i jestem mega zadowolona, ale poproszę wartość kaloryczną, jeśli można.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowe ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ekspresowe ciastoEkspresowe ciasto

Są takie dni w życiu każdego kucharza, kiedy trzeba działać błyskawicznie. Okazało się, że podczas zakupów zapomnieliście o kilku ważnych rzeczach, a przez uliczne korki i codzienne obowiązki zostało mało czasu na gotowanie? A może właśnie zadzwonili znajomi z informacją, że są w okolicy i wpadną na podwieczorek? Nie panikujcie – z przygotowaniem ciasta ekspresowego z owocami na oleju uporacie się w kilka minut.

Dla kogo?

Wilgotne ciasto na oleju z owocami jest kołem ratunkowym dla każdego, kto uwielbia domowe wypieki, ale na co dzień nie ma zbyt wiele czasu, by zajmować się skomplikowanymi i pracochłonnymi recepturami.

Na jaką okazję?

Samo przygotowanie ciasta ekspresowego trwa zaledwie 10 minut. Czas pieczenia możecie wykorzystać na uporządkowanie kuchni, relaks przy kubku gorącej herbaty lub pogaduchy z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Wyjętych prosto z zamrażarki owoców nie trzeba rozmrażać. Dzięki temu gotowe ciasto ekspresowe na oleju z owocami będzie przyjemnie wilgotne.

Dla urozmaicenia:

Jeśli macie trochę więcej czasu, do ciasta z owocami na oleju przygotujcie domową bitą śmietanę albo krem waniliowy. Takie połączenie zdecydowanie przypadnie waszym gościom do gustu.