Faszerowane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane bakłażany

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

2 plastry

5 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana przetnij wzdłuż na połowę, włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie wyjmij i odłóż.

Krok 2

Usuń miąższ i posiekaj, wnętrze lekko posól, wyłóż plastrami sera.

Krok 3

Pomidory sparz, obierz ze skórek, pokrój w plastry i ułóż w bakłażanie.

Krok 4

Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę, połącz z miąższem bakłażana.

Krok 5

Cebulę posiekaj i dodaj do miąższu wraz z natką. Dopraw i wymieszaj.

Krok 6

Wnętrze bakłażana nadziej i włóż go do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Podawaj na ciepło.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej