
Składniki
farsz:
200 gramów
400 gramów
2 cm
2 łyżki
50 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
2 łyżeczki
ciasto:
100 gramów
100 gramów
1 łyżeczka
4 sztuki
100 mililitrów
1 litr
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj na tarce obrany czosnek i imbir. Drobno posiekaj chili, kolendrę i krewetki. Kłącze bambusa pokrój w drobną kosteczkę. Umyj listki pachnotki.

Krok 2
Połącz mięso wieprzowe, krewetki, sos sojowy, chili, przyprawę Koreański Grill Knorr, imbir, czosnek, sos sojowy oraz kolendrę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Lekko wilgotne liście pachnotki oprósz mąką ziemniaczaną. Powstały farsz umieść pomiędzy dwoma listkami pachnotki. W woku rozgrzej olej do temperatury ok. 180° C.

Krok 4
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj łyżkę cukru i ubij je na sztywną pianę. W misce połącz obie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz wodę gazowaną. Do gęstego ciasta powoli dodawaj białka i dokładnie mieszaj, tak aby było gęste i puszyste.

Krok 5
Listki pachnotki z farszem zanurz w cieście, a następnie obsmaż je na głębokim tłuszczu na złoty kolor.


Dobra rada:
Liście pachnotki możesz zastąpić listkami nasturcji.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane liście pachnotki
Kuchnia azjatycka słynie z nietypowych rozwiązań: oprócz wystarczająco dziwnego dla niektórych upodobania do owoców morza sięga także po jadalne kwiaty, surowe korzenie lub… liście. Pachnotka wyglądem przypomina pokrzywę, a Koreańczycy wykorzystują ją tak, jak Japończycy glony w swoim sushi — do faszerowania lub owinięcia jedzenia w estetyczną, jadalną formę. Chcesz spróbować liści pachnotki? Są naprawdę pyszne!
Dla kogo?
Dla miłośników nietypowych rozwiązań i estetyki kulinarnej — faszerowane liście pachnotki świetnie wyglądają na Instagramie!
Na jakie okazje?
Na lekką przekąskę do pracy, na kolację lub jako niezwykła przystawka przed daniem głównym.
Czy wiesz, że?
Pachnotka jest rośliną oleistą, jednak wytwarzany z niej olej jest trudno dostępny i rzadko pojawia się na sklepowych półkach.
Dla urozmaicenia:
Faszerowana pachnotka świetnie komponuje się smakowo z musztardowym dressingiem.