
Składniki
5 sztuk
4 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
2 szczypty
1 szczypta
2 łyżki
5 litrów
1 szczypta
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli nie macie rosołu, zróbcie intensywny wywar z mięsa i dużej ilości warzyw. Flaki kroję drobniej, nie lubię takich długaśnych. Wrzucam do garnka, zalewam wodą i obgotowuję. Czynność powtarzam jeszcze dwukrotnie. Odcedzam i wrzucam na gorący rosół,dodaję liść laurowy i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości.
Krok 2
Marchew kroję w plasterki i dodaję do flaczków. Doprawiam do smaku pieprzem, maggi i gałką ( z tą nie przesadźcie ). Gotuję jeszcze chwilę z przyprawami.
Krok 3
Masło roztapiam na patelni, dodaję mąkę i energicznie mieszam,aby pozbyć się ewentualnych grudek. Zasmażka musi być jednolita. Dodaję do gotujących się flaczków cały czas mieszając, zagotowuję, dodaję roztarty w rekach majeranek, zostawiam na ogniu jeszcez 5 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej