Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta obniżająca cholesterol 2000 kcal

105 przepisów - 21 dni

Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
410 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

200 gramów

50 gramów

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz ze skóry, zawiń w aluminiową folię i upiecz do miękkości. Po tym czasie dynię pokrój w niedużą kostkę.

Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - Krok 1

Krok 2

Kolendrę oraz ser pokrój drobno, dodaj do dyni i dopraw do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - Krok 2

Krok 3

Piersi natnij wzdłuż tak, aby powstały kieszonki. Napełnij je przygotowanym farszem i zepnij wykałaczkami.

Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - Krok 3

Krok 4

Przygotowane piersi posyp przyprawą Knorr, skrop oliwą i smaż na rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z każdej strony. Przed podaniem każdą z piersi przekrój w poprzek pod skosem dzięki temu będą się ładnie prezentować na talerzu.

Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane faszerowane piersi możesz przygotować również na tradycyjnym grillu.

30

Opinie o przepisie

  • Aneta Majchrzak

    Aneta Majchrzak , 31.03.2020

    TAK. Taką faszerowaną pierś z kurczaka bardzo polecam przygotować metodą parzenia. Przygotowane, faszerowane piersi posypać przyprawą Knorr i zawinąć bardzo szczelnie w folię spożywczą, na obu końcach zawinąć folię tak, jak cukierek. Następnie szczelnie zawinięte w folię spożywczą mięso umieścić w gorącej wodzie (80 stopni C) i utrzymywać w tej temperaturze około 30 minut. Jeżeli nie posiadamy termometru, wystarczy ustawić nie przykryty pokrywką garnek na minimalnym płomieniu. Ważne, aby woda nie gotowała się. Tak przygotowana, faszerowana, parzona pierś jest doskonała jako danie gorące, jak i zimna przystawka. Parzone mięso jest soczyste i miękkie. Bardzo polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Franczuk-Atu

    Anna Franczuk-Atu , 29.11.2015

    Ja nie widze kolendry tylko bazylie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Harsson

    Damian Harsson , 20.10.2015

    https://www.facebook.com/Smakosz-1693561424190985/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • 1000 pomysłów na Święta

    1000 pomysłów na Święta , 19.10.2015

    Możemy się wprosić na obiad? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gotowanie ze stylem

    Gotowanie ze stylem , 19.10.2015

    Sezeon na dynię czas zacząć :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Działacz

    Tomasz Działacz , 19.10.2015

    dajcie spokój - głodny jestem ........ :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisnatalerzu.pl

    przepisnatalerzu.pl , 18.10.2015

    Mniam muszę dorwać dynię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Koczy

    Maria Koczy , 18.10.2015

    będzie dobre papu....<3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Mazur

    Maria Mazur , 18.10.2015

    jak zostało z obiadu o chętnie spróbuję może sama zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Nowakowska

    Dorota Nowakowska , 18.10.2015

    Robiłam dzisiaj zupę z dynii na ostro ze świeżym imbirem i czosnkowymi grzankami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Walkowiak

    Irena Walkowiak , 18.10.2015

    bardzo lubie zupe z dyni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Pyszkowski

    Henryk Pyszkowski , 18.10.2015

    Szkoda że jesteśmy po obiadku ale spróbuje na następny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Grzeszczyk

    Monika Grzeszczyk , 18.10.2015

    mniam mniam mniam ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kreft

    Ewa Kreft , 18.10.2015

    Jezuuu a ja taka głodna uuuuuuu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 18.10.2015

    Danuta, koniecznie daj nam znać jak już wypróbujesz! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta J Maciejowska

    Danuta J Maciejowska , 18.10.2015

    Wyglada niezle,musze wyprobowac ten przepis jak kupie dynie!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boj Maciej

    Boj Maciej , 18.10.2015

    Mniam!☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wlodzimierz Legien

    Wlodzimierz Legien , 18.10.2015

    Bardzo uroczo i smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Nieć

    Jola Nieć , 18.10.2015

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Stachurski

    Arkadiusz Stachurski , 18.10.2015

    A ja mam chęć na dynie z zacierkami, a u Kokeszkow ani jedna nie została się. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Woś

    Piotr Woś , 18.10.2015

    Dobre na pewno Irminko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Karamucki

    Tomasz Karamucki , 18.10.2015

    Bardzo smaczne napewno.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Podlaszewski

    Krzysztof Podlaszewski , 18.10.2015

    Idź być wegeterrorystką gdzie indziej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Troll Emperor

    Troll Emperor , 18.10.2015

    Omnomnom pyszne miensko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Tomczuk

    Agnieszka Tomczuk , 18.10.2015

    Czyli dzisiaj objad u Ciebie Aniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wioletta Filipek

    Beata Wioletta Filipek , 18.10.2015

    Martwe cialo kurczecia....jak mozna?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Graczyk

    Renata Graczyk , 18.10.2015

    Więc trzeba innych spróbować ........okej ......@):-

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Bernaś

    Mirosław Bernaś , 18.10.2015

    :) właśnie zabieram sięza gotowanie niedzielnego obiadku-smacznego przyjaciele ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Wolinska

    Ewa Wolinska , 18.10.2015

    Ale mi narobilyscie smaku Dziewczyny !!!:):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Stasiak

    Ryszard Stasiak , 18.10.2015

    Tak ale ja wolę piersi kobiece. Pozdrawiam źycząc miłej słonecznej niedzieli :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrąGrillowana pierś z kurczaka z dynią, serem feta i świeżą kolendrą

Danie sugerowane w tym przepisie jest bardzo uniwersalne – sprawdzi się na spotkaniu przy grillu, ale również przygotowane na patelni grillowej zachowa swój wyrazisty aromat. Łączą się w nim ziołowe smaki kolendry, charakterystyczny ser feta oraz delikatny kurczak i kremowa dynia. Zacznij od wyboru tej ostatniej – odpowiednia będzie hokkaido, która ma twardą skórkę (nie trzeba jej obierać) i nie rozpadnie się podczas pieczenia. Piecz ją w piekarniku do momentu uzyskania pożądanej miękkości, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj do niej kolendrę oraz ser, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj, a następnie przygotuj kurczaka. Mięso natnij wzdłuż – tak, aby powstały kieszonki, napełnij je wyrazistym dyniowym farszem i zepnij wykałaczkami. Smak potrawy uzupełnisz dodatkiem mieszanki przypraw oraz oliwy. Teraz wystarczy tylko usmażyć mięso na grillu lub specjalnej patelni. Jako dodatek świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki lub purée z zielonego groszku. Mamy nadzieję, że grillowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością! Smacznego!