Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado
ZERO WASTE
łatwe
387 osób zapisało

Składniki
700 gramów
1 opakowanie
5 łyżek
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
3 łyżki
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty umyj, obierz i najpierw pokrój na grube 2-centymetrowe plastry, a następnie podziel na równomierne słupki o grubości około 2 cm.

Krok 2
Przygotuj warzywa. Najpierw umyj, wysusz i posiekaj natkę kolendry. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kosteczkę. Limonkę wyszoruj, osusz, otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Umyte i wytarte awokado przekrój, usuń pestkę i łyżką wybierz cały miąższ aż do skórki. Zacznij rozgrzewać grill lub włącz piekarnik, żeby zdążył się nagrzać do 200°C (termoobieg, albo funkcja góra-dół). Miąższ przełóż do miski i dokładnie rozdrobnij widelcem. Następnie dodaj majonez, gęsty jogurt, posiekaną chili, kolendrę, sok z limonki oraz opakowanie przyprawy pikantnej grubo mielonej Knorr. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj tak, aby powstał gęsty sos. Gotowy dip przełóż do naczynia i wstaw do lodówki.

Krok 3
W średniej wielkości miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, przyprawę Adobo Knorr, sól oraz startą skórkę z limonki. W powstałej marynacie zanurzaj ziemniaki i przekładaj na blachę do pieczenia. Tak przygotowane bataty opiekaj około 20 minut w piekarniku lub na grillu (na tackach aluminiowych, pod przykryciem). Co jakiś czas obracaj warzywa na drugą stronę, żeby się równomiernie opiekły. Gotowe frytki przełóż na talerze i podawaj z dipem z awokado.


Dobra rada:
Nie masz batatów pod ręką? Spróbuj w ten sam sposób upiec kawałki marchwi. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Fast fooda a’la kapsalon. Gotowanie ZERO WASTE.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado
Frytki z batatów na grillu lub z piekarnika to ciekawa odmiana, bo przecież można je przyrządzić nie tylko ze zwykłych ziemniaków. Te słodkie odmiany, będą tak samo smaczne i przyciągną uwagę gości lub domowników intensywnie pomarańczowym kolorem. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom łatwo stworzyć chrupiące frytki z batatów z grilla, których smak pokochają zarówno dorośli jak i dzieci.
Dla kogo?
Grillowane frytki z batatów z dipem z awokado przypadną do gustu nie tylko wielbicielom słodkich smaków czy chrupiących przekąsek. Masz ochotę na pyszne frytki w nowym wydaniu? Ten przepis jest dla Ciebie!
Na jaką okazję?
Frytki z batatów z grilla lub piekarnika to znakomity pomysł na obiad albo ciepłą przekąskę. Choć z dipem z awokado smakują fantastycznie, można je również podać z dodatkiem keczupu lub gęstego sosu czosnkowego na bazie majonezu.
Czy wiesz, że?
Awokado, dzięki dużej zawartości tłuszczu może być świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju sosów. Ważne, aby było miękkie, dzięki czemu z łatwością rozgnieciemy je widelcem. Będzie pasowało do chrupiących frytek z batatów.
Dla urozmaicenia:
W ten sposób możesz przygotować nie tylko bataty z grilla. Frytki upieczone z marchwi, selera i kalarepy z dodatkiem pikantnych przypraw i aromatycznych ziół smakują obłędnie, zwłaszcza gdy podawane są na ciepło i w towarzystwie kilku różnorodnych sosów do wyboru. Smacznego!