Frytki z batatów z grilla – sos z awokado: przepis | Przepisy.pl pixel

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado

ZERO WASTE

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

heart
332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

387 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

3 łyżki

200 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty umyj, obierz i najpierw pokrój na grube 2-centymetrowe plastry, a następnie podziel na równomierne słupki o grubości około 2 cm.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 1

Krok 2

Przygotuj warzywa. Najpierw umyj, wysusz i posiekaj natkę kolendry. Papryczkę chili przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kosteczkę. Limonkę wyszoruj, osusz, otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Umyte i wytarte awokado przekrój, usuń pestkę i łyżką wybierz cały miąższ aż do skórki. Zacznij rozgrzewać grill lub włącz piekarnik, żeby zdążył się nagrzać do 200°C (termoobieg, albo funkcja góra-dół). Miąższ przełóż do miski i dokładnie rozdrobnij widelcem. Następnie dodaj majonez, gęsty jogurt, posiekaną chili, kolendrę, sok z limonki oraz opakowanie przyprawy pikantnej grubo mielonej Knorr. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj tak, aby powstał gęsty sos. Gotowy dip przełóż do naczynia i wstaw do lodówki.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 2

Krok 3

W średniej wielkości miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, przyprawę Adobo Knorr, sól oraz startą skórkę z limonki. W powstałej marynacie zanurzaj ziemniaki i przekładaj na blachę do pieczenia. Tak przygotowane bataty opiekaj około 20 minut w piekarniku lub na grillu (na tackach aluminiowych, pod przykryciem). Co jakiś czas obracaj warzywa na drugą stronę, żeby się równomiernie opiekły. Gotowe frytki przełóż na talerze i podawaj z dipem z awokado.

Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Nie masz batatów pod ręką? Spróbuj w ten sam sposób upiec kawałki marchwi. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Fast fooda a’la kapsalon. Gotowanie ZERO WASTE.

5

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    Tak. bataty grilluję w całości bez obierania, potem na połowę po długości kroję, ich smak jest obłędny. delikatnie solę i posypuję papryką wędzoną, Sos z pewnością przygotuję, a i nie omieszkam w tej wersji moje ukochane ziemniaki przygotować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Na przepisy.pl są nawet afrykańskie smaki, zajadają się nimi i dorośli i dzieciaki!!!! :D Frytki z batatów to słodka alternatywa, która coraz częściej na talerzach bywa!!!! POLECAM :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 29.06.2021

    TAK. Frytki z batatów bardzo sobie cenię, ale dodaję do nich inne warzywa niestrudzenie. Marchewkę, buraka czy korzeń pietruszki kroję w słupki niekoniecznie idealne, po czym skrapiam je oliwą oraz przyprawami i mam - serwowane z dipem – danie niebanalne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • renata

    renata , 18.06.2021

    TAK. To najlepsza przekąska grillowa jaką znam. Zajadają ją i dorośli i dzieciaki niejadki. Kiedy zbliża się w moim domu rodzinne grillowanie wszyscy pytają czy zrobię te pyszne frytki z batatów z dipem. To już tradycja. Czasami zamiast dipu z przepisu podaję do nich dip miętowy.Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 03.06.2021

    TAK. Grillowane frytki z batatów to idealna propozycja na sobotniego grilla z rodziną i przyjaciółmi. Zapamiętam przepis i będę w te wakacje rozpieszczała swoich gości. Do dipu z awokado, majonezu i jogurtu: zamiast natki kolendry dodam natkę pietruszki, bazylię i oregano. Zamiast limonki będzie cytryna, gdyż częściej mam ją w lodówce. W moim przepisie nie będzie też chili, lecz pieprz cayenne! Moja marynata na bataty nie będzie też miała skórki z limonki. Już się nie mogę doczekać, gdy będę grillowała pyszne bataty i podawała je z dipem z awokado! Pycha! 

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane frytki z batatatów z dipem z awokadoGrillowane frytki z batatatów z dipem z awokado

Frytki z batatów na grillu lub z piekarnika to ciekawa odmiana, bo przecież można je przyrządzić nie tylko ze zwykłych ziemniaków. Te słodkie odmiany, będą tak samo smaczne i przyciągną uwagę gości lub domowników intensywnie pomarańczowym kolorem. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom łatwo stworzyć chrupiące frytki z batatów z grilla, których smak pokochają zarówno dorośli jak i dzieci.

Dla kogo?

Grillowane frytki z batatów z dipem z awokado przypadną do gustu nie tylko wielbicielom słodkich smaków czy chrupiących przekąsek. Masz ochotę na pyszne frytki w nowym wydaniu? Ten przepis jest dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Frytki z batatów z grilla lub piekarnika to znakomity pomysł na obiad albo ciepłą przekąskę. Choć z dipem z awokado smakują fantastycznie, można je również podać z dodatkiem keczupu lub gęstego sosu czosnkowego na bazie majonezu.

Czy wiesz, że?

Awokado, dzięki dużej zawartości tłuszczu może być świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju sosów. Ważne, aby było miękkie, dzięki czemu z łatwością rozgnieciemy je widelcem. Będzie pasowało do chrupiących frytek z batatów.

Dla urozmaicenia:

W ten sposób możesz przygotować nie tylko bataty z grilla. Frytki upieczone z marchwi, selera i kalarepy z dodatkiem pikantnych przypraw i aromatycznych ziół smakują obłędnie, zwłaszcza gdy podawane są na ciepło i w towarzystwie kilku różnorodnych sosów do wyboru. Smacznego!