Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym
średnie
72 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
2 łyżki
4 łyżki
8 plastrów
2 sztuki
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon, osusz papierowym ręcznikiem a następnie przekrój wzdłuż na pół. Z obu kawałków mięsa wytnij po cztery steki.

Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z oliwą. Powstałą marynatą pokryj steki, przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3
Po tym czasie każdy stek zawiń dookoła w plaster szynki. Steki ułóż na rozgrzanym grillu i smaż po 3 minuty z każdej strony.

Krok 4
Na chwilę przed końcem smażenia na każdym steku połóż po kawałku figi oraz koziego sera.

Krok 5
Gotowe steki z rozpuszczonym już serem przełóż na półmisek i polej sosem Hellmann's Green Pepper. Podawaj z grillowaną grzanką i sałatą.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, do marynaty możesz dodać szczyptę pieprzu Cayenne.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane steki z polędwicy z szynką suszoną, figami, serem kozim i sosem pieprzowym
Ten przepis to połączenie kontrastujących ze sobą składników, które tworzą niezwykle apetyczną całość. Słodkie figi, suszona szynka i pikantny sos pieprzowy będą świetnym dopełnieniem grillowanych steków. Jak je przygotować? Na początek oczyść mięso i potnij je na cztery kawałki, a następnie przyrządź marynatę. Zawartość torebki wymieszaj z oliwą, zanurz w niej steki i odstaw na kilkadziesiąt minut, aby smaki się przeniknęły. Po tym czasie każdy z nich zawiń w plastry szynki schwarzwaldzkiej i ułóż na rozgrzanym grillu lub specjalnej patelni – smaż z każdej strony po kilka minut. Przed końcem ułóż na wierzchu roladek kawałek figi oraz koziego sera i polej całość sosem pieprzowym. Jak podawać to danie? Świetnie smakuje solo, bez żadnych dodatków. Jednak jeśli chcesz stworzyć apetyczne połączenie, steki skomponuj z purée z zielonego groszku lub kalafiora, a całość uzupełnij dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Tym przepisem udowadniamy, że wykwintne potrawy nie wymagają długiego czasu przygotowania.