Grünkohl przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grünkohl

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 kilogram

1 opakowanie

1

5 sztuk

8 sztuk

2 sztuki

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Jarmuż rozmroź, zalej wodą i gotuj pod przykryciem.

Krok 2

Karkówkę umyj i natrzyj przyprawą Knorr. Następnie obsmaż z każdej strony, włóż do garnka razem z listkiem i zielem angielskim - gotuj na małym ogniu.

Krok 3

Kabanosy pokrój w plastry, ziemniaki w kostkę. Dodaj do gotującego się jarmużu i gotuj do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 4

Miękką karkówkę pokrój w kawałki i dodaj do jarmużu. Dopraw do smaku przyprawą Delikat.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jarmuż możesz zblanszować, podsmażyć lub jeść surowy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grünkohl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grünkohl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grünkohl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grünkohl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grünkohl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grünkohl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grünkohl - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grünkohl - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z gulaszem
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrünkohlGrünkohl

Grünkohl w języku niemieckim oznacza jarmuż. To także nazwa dania, popularnego zwłaszcza na północy Niemiec. Składa się ono z karkówki, ziemniaków oraz, oczywiście, jarmużu. Jego przyrządzenie jest dość proste. Na początek podduś jarmuż w niewielkiej ilości wody – możesz użyć świeżego lub mrożonego. Wybierz odpowiednie mięso, pamiętając, że niewielki kawałek ugotujesz szybciej. Następnie karkówkę natrzyj marynatą. Dobrym pomysłem będzie też odłożenie jej do lodówki na kilka godzin, by marynata dokładnie przeniknęła w głąb mięsa. Obsmaż je przed gotowaniem, dzięki czemu zamkniesz jego zewnętrzne włókna i mięso po przyrządzeniu będzie wyjątkowo miękkie. Kiedy będzie się gotowało, wróć do przyrządzania warzyw. Pokrój ziemniaki i dodaj je do gotującego się jarmużu. Kabanosy podziel na małe kawałki i również dorzuć do jarzyn. Gotuj wszystko razem, aż ziemniaki wystarczająco zmiękną. Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, pokrój karkówkę i dodaj do jarmużu. Dopraw całość. Gotowe porcje posyp odrobiną świeżego tymianku. Smacznego!