
Składniki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
40 gramów
1 łyżka
6 łyżek
1 sztuka
0.5 pęczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oliwę (2 łyżki) wymieszaj z przyprawą do pikantnego grilla i wymieszaj – zamarynuj gruszki i odstaw na kilka minut. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 2
Po tym czasie gruszki usmaż na rozgrzanym grillu – ok. 5-8 minut. Bagietkę pokrój na 2 centymetrowej grubości kromki pod skosem. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Ziołową oliwą nasmaruj kromki pieczywa z obu stron.

Krok 3
Na każdą kromkę nałóż porcję rukoli (zwiń ją ścisło w niewielkie gniazdko), grillowaną gruszkę oraz odrobinę pokruszonego sera.

Krok 4
Tak przygotowane grzanki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i opiekaj przez 3-5 minut. Pilnuj grzanek przez cały czas, gdyż łatwo mogą się przypalić. Po opieczeniu grzanki zdejmij z grilla, polej odrobiną balsamicznego syropu i posyp prażonym słonecznikiem.


Dobra rada:
Zamiast ziołowej oliwy możesz użyć masła czosnkowego.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grzanki z grillowaną gruszką
Szukasz pomysłu na sprawdzoną przystawkę o oryginalnym smaku? Grzanki z gruszką i serem pleśniowym będą najlepszą opcją w Twoim menu. To nietypowe połączenie smaków zyskało spore grono miłośników. Już wkrótce możesz do niego dołączyć! Grzanki z gorgonzolą i gruszką w pół godziny pojawią się na Twoim talerzu.
Dla kogo?
Ser pleśniowy to specjał o charakterystycznym i specyficznym smaku. Przygotowując grzanki z gruszką dla gości, musisz mieć na uwadze ten fakt! Jeżeli wszyscy lubią smak gorgonzoli, to grzanki z serem pleśniowym podbiją podniebienia Twoich bliskich i natychmiast znikną z talerzy.
Na jaką okazję?
Przyjęcie przy grillu to nie tylko luźne spotkania. To może być także ważna uroczystość, która wymaga odpowiedniej oprawy. Jeśli planujesz obiad lub kolację z rusztu, zacznij od podania eleganckich przystawek. Grzanki z grillowaną gruszką to niewielkie przekąski, które bardzo dobrze sprawdzą się serwowane przed daniem głównym.
Czy wiesz, że?
Grzanki z serem pleśniowym łączą w sobie wiele składników: chrupiącą pszenną bagietkę, słodki owoc marynowany w pikantnej przyprawie, wyrazistą w smaku rukolę oraz gorgonzolę. Całość dopełnia odrobina sosu balsamicznego, który jednocześnie stanowi dekorację dania. Do sera i gruszek możesz dodać również orzechy.
Dla urozmaicenia:
Przed nałożeniem dodatków posmaruj każdą kromkę bagietki oliwą czosnkową, a gotowe posyp pestkami słonecznika. Grzanki z grillowaną gruszką dobrze smakują solo. Sprawdzą się jednak również jako dodatek do mięs, np. wołowych steków. Na koniec daj znać w komentarzu, jak smakowała Ci bagietka z gruszką i serem pleśniowym!