Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

heart
182 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

244 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

1 szczypta

2 szczypty

10 gramów

200 mililitrów

100 mililitrów

1 sztuka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, pokrój w kostkę 2 centymetry na 2 centymetry, posól, oprósz pieprzem i podsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu.

Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż chwilę, całość zalej winem. Duś, aż wino zupełnie wyparuje. Po czym dodaj listek laurowy.

Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - Krok 2

Krok 3

Mięso zalej rozmieszanym w 300 mililitrach zimnej wody Sosem pieczarkowym Knorr.

Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - Krok 3

Krok 4

Całość doprowadź do wrzenia, po czym duś mięso pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - Krok 4

Krok 5

Gulasz dopraw do smaku majerankiem i zabiel śmietaną.

Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Nietoper

    Nietoper , 19.07.2020

    A gdzie grzyby?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy z grzybowym sosemGulasz wieprzowy z grzybowym sosem

Połączenie gęstego sosu z intensywnym smakiem grzybów i mięsa to sposób na smaczny gulasz. Podaj go na obiad lub serwuj jako ciepłą kolację. Będzie wyśmienicie komponował się z ziemniaczanym purée, ale sprawdzi się także jako dodatek do placków ziemniaczanych, kopytek i klusek. Przyrządza się go z wieprzowiny bez kości, którą najpierw smaży się, a następnie dusi. Gulasz doprawia się majerankiem i zabiela śmietaną. Pasować będą również: kminek, tymianek, rozmaryn czy kolendra. Będą doskonale współgrać z grzybowym, wyrazistym smakiem gulaszu i pogłębią jego aromat. Dołącz do potrawy mieszankę sałat z marchewką, ogórkiem i orzechami włoskimi albo podsmażane buraczki. Gulasz wieprzowy z grzybowym sosem podawaj też ze świeżym pieczywem, ziołowymi grzankami lub ciastem francuskim pieczonym z cebulą i rozmarynem. W takiej postaci będzie też dobrą przekąską na gorąco. Szybko ją odgrzejesz i równie szybko podasz. Zaserwuj pyszny gulasz wieprzowy z grzybowym sosem na najbliższą okazję. Z podanego przepisu dowiesz się, jak go przyrządzić.