Składniki
500 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
50 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.2 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wieprzowe pokrój w grubą kostkę (2centymetry x 2centymetry). Kawałki mięsa oprósz mąką i obsmaż na patelni (na oleju) na złoty kolor. Dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku.

Krok 2
Cebule pokrój w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Dodaj je do mięsa. Całość smaż jeszcze około 4 minut, ciągle mieszając.

Krok 3
Gulasz przełóż do garnka. Zalej wszystko około 1,2 litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj przyprawy: czarny pieprz, liść laurowy oraz obie papryki.

Krok 4
Wszystko razem duś pod przykryciem około 50 minut na wolnym ogniu, do momentu, gdy mięso będzie zupełnie miękkie.


Dobra rada:
Gulasz znakomicie smakuje z kaszą, a w szczególności kaszą perłową.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz po polsku - VIDEO
Wywodzący się z kuchni węgierskiej gulasz ma również swoją polską wersję. Aromatyczny i wyrazisty, podany z gęstym pikantnym sosem, przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom wieprzowiny. Z dodatkiem kaszy (najlepiej perłowej lub gryczanej) oraz z zestawem surówek – np. z czerwonej kapusty, kiszonych ogórków lub buraczków, będzie dobrą propozycją na codzienny obiad. Gulasz po polsku świetnie smakuje również z ziemniakami, najlepiej gotowanymi lub podanymi w formie purée. Możesz go też serwować ze świeżymi warzywami, np. z sałatką z roszponki, marchewki, ogórków szklarniowych, pomidorów i czerwonej cebuli, a także z żurawiną. Przygotowując go, pamiętaj, by zadbać o odpowiednią miękkość mięsa. Uważaj, by nie wysuszyć go podczas smażenia – jeśli trzeba, dolej odrobinę więcej oleju, i duś zgodnie z przepisem w pieczeniowym sosie. Potrawę warto podać z kawałkiem wiejskiego chleba i kiszonym ogórkiem – w takiej wersji sprawdzi się także jako ciepła kolacja Chcesz przyrządzić popularny gulasz po polsku? Wypróbuj nasz przepis!