Gulasz z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z jagnięciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
82 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

281 osób wydrukowało

Pobierz pdf

231 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

100 gramów

4 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 szczypt

3 łyżki

800 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jagnięcinę umyj i osusz. Następnie pokrój w trzy centymetrową kostkę i obsmaż w garnku.

Krok 2

Marchew przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebule pokrój w dużą kostkę. Marchew i cebulę dodaj do smażonego mięsa. Całość podsmaż, a następnie zalej winem.

Krok 3

Jak wino wyparuje wlej 500 mililitrów zimnej wody i duś pod przykryciem przez około 30 minut.

Krok 4

Dodaj przyprawy i duś jeszcze około 15 minut. Następnie rozmieszaj sos Knorr z 300 mililitrami wody i zalej nim całość. Gotuj jeszcze około 30 minut - do momentu, gdy mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje.

Krok 5

Przygotuj sałatkę: sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. Papryki, ogórka, pomidora i ser feta pokrój w kostkę tej samej wielkości. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z jagnięcinyGulasz z jagnięciny

Jagnięcina to delikatne, kruche i soczyste mięso, które znakomicie nadaje się na kotlety oraz aromatyczne gulasze. Kawałki jagnięcego udźca w pysznym, gęstym sosie, pachnącym szałwią i rozmarynem, będą doskonale smakowały z dodatkiem świeżego wiejskiego chleba oraz z kaszą jęczmienną. Do gulaszu z jagnięciny sprawdzi się także mięso z łopatki albo karkówki. Zacznij od podsmażenia go, by zamknąć w nim soki – dzięki temu pozostanie miękkie i soczyste. Następnie połącz je z marchewką, która doda potrawie delikatnej słodyczy, oraz z cebulą, która dodatkowo zagęści sos. Gotuj wszystko przez chwilę, a następnie duś w bulionie na małym ogniu. Gulasz z jagnięciny możesz podać z łyżką gęstej kwaśnej śmietany, a jeśli lubisz potrawy pikantne, dopraw go mieloną papryką chili. Potrawę podawaj z sałatką z papryki, ogórków, pomidorów i sera feta, smacznym dodatkiem będzie też mizeria z koperkiem i (zwłaszcza w zimie) ogórek kiszony. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i podziel się swoja opinią w komentarzu powyżej.