Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem
łatwe
215 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
2 sztuki
500 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżki
80 mililitrów
100 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
4 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę około 1,5 cm.

Krok 2
Indyka oprósz tymiankiem, pieprzem i przyprawą Knorr .

Krok 3
Mięso obtocz w mące i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż aż cebula zacznie się rumienić.

Krok 4
Całość zalej 500 ml zimnej wody. Gulasz zagotuj. Zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy, całość duś na wolnym ogniu około 30 minut. Dopraw kostką Rosołu z kury do smaku.

Krok 5
Na koniec gulasz zapraw śmietaną i dodaj zielony groszek. Gotując jeszcze 2-3 minuty.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem
Gulasz z indyka w sosie śmietanowym to świetna propozycja na rodzinny obiad. Mieszanka przypraw z suszonym tymiankiem sprawia, że mięso z indyka nabiera wyrazistego smaku, któremu łagodności dodaje z kolei sos śmietanowy. Ma kremową konsystencję i jest słodkawy ze względu na obecność groszku. Duszone w nim mięso indycze jest delikatne i soczyste. Indyk z warzywami w sosie śmietanowym czeka na degustację!
Dla kogo? Lubisz i często podajesz mięso z kurczaka, ale masz ochotę na pewną odmianę? Wybierz przepis na gulasz z indyka w sosie śmietanowym, którego aromat będzie zapowiedzią niezwykle udanego posiłku.
Na jaką okazję? Potrawkę z indyka w sosie śmietanowym najlepiej podawać od razu podzieloną na porcje na talerzach. Jeśli jednak chcesz poczęstować nim gości podczas uroczystego obiadu, możesz ustawić ją na stole w głębszym naczyniu przypominającym kociołek – najlepiej z pokrywką, by danie z indyka w sosie śmietanowym szybko się nie wystudziło.
Czy wiesz, że? Nasz przepis na gulasz z indyka z groszkiem zakłada użycie mrożonego warzywa. Wersja konserwowa również będzie odpowiednia. Do indyka w sosie kolorowe ziarenka dodaj na samym końcu, tuż przed podaniem.
Dla urozmaicenia: Do gulaszu z indyka w sosie śmietanowym pasować będą zarówno kasza, ryż, jak i różnego rodzaju makarony. Smaczne połączenie stworzą też kluski śląskie albo kopytka. Jako dodatki sprawdzą w takim zestawieniu warzywa serwowane na ciepło: duszona marchewka, zasmażane buraczki czy młoda kapusta. Jeśli wolisz surówki, do tej potrawy polecamy tę z białej kapusty, cebuli i marchewki z jogurtowo-majonezowym sosem. Gotowy gulasz z indyka z groszkiem posyp natką pietruszki lub młodym koperkiem. Jeśli masz ochotę na aromatyczne danie z indyka, wypróbuj nasz przepis na potrawkę z indyka w sosie śmietanowym!