
Składniki
600 gramów
100 gramów
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 opakowanie
zalewa:
100 mililitrów
400 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, pokrojoną w plastry cebulą przyprawami, ochłódź, dodaj pokrajany czosnek. Mięso umyj, osącz z wody, włóż do emaliowanego garnka, zalej ochłodzoną zalewą, naczynie przykryj i wstaw do chłodnego miejsca na 2-3 dni.
Krok 2
W tym czasie mięso kilkakrotnie obracaj w zalewie. Po wyjęciu z zalewy mięso osącz, natrzyj roztartym czosnkiem i wstaw do chłodnego miejsca na 2 godziny.
Krok 3
Następnie mięso pokrój na œśredniej wielkości kawałki, obsmaż na tłuszczu na rumiano ze wszystkich stron. Mięso przełóż do rondla, podlej wodą, dodaj sól i duś pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 4
Wyparowany sos uzupełniaj przegotowaną wodą. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj świeżo usmażone frytki, dokładnie wymieszaj potrawę, dopraw do smaku solą, pieprzem i natychmiast podawaj z dodatkiem zielonej sałaty, mizerii, sałatki z papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej