
Składniki
1 sztuka
6 sztuk
120 gramów
4 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 szklanka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaczkę dokładnie umyj i osusz. Pozbądź się pozostałości piór. Następnie natrzyj dokładnie mięso w środku i na zewnątrz przyprawą Knorr.
Krok 2
Cztery jabłka pokrój w drobne kawałki i przełóż do miski.
Krok 3
Dodaj do nich olej, rozdrobniony czosnek , majeranek, suszoną żurawinę i pozostałą przyprawę Knorr. Całość wymieszaj.
Krok 4
Gotową mieszanką jabłek i przypraw nafaszeruj ściśle kaczkę.
Krok 5
Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym. Podlej sokiem jabłkowym i piecz w temperaturze 150 stopni przez 2h, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni na kolejną godzinę.
Krok 6
Pozostałe jabłka obierz i pokrój w cząstki. Przed podaniem kaczki obsmaż je na margarynie z szczyptą cukru przez 2-3 minut. Następnie dodaj żurawinę z słoika i jeszcze chwilę podsmaż.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaczka z jabłkami i żurawiną
Kaczka z jabłkami i żurawiną to wykwintne danie, które doskonale pasuje na uroczysty obiad. Podaj ją w całości – będzie prezentowała się okazale. Przed przygotowaniem surowe mięso dokładnie osusz i natrzyj przyprawami. Ważne są składniki, z których przyrządzisz farsz. Do mięsa z kaczki doskonale pasują jabłka, dobrym wyborem będą kwaśne gatunki np. szare renety. Dodaj do nich również suszoną żurawinę – dobrze komponuje się z mięsem, zwłaszcza czerwonym. Dopraw nadzienie suszonym majerankiem. Przygotowaną kaczkę włóż do piekarnika. Czas pieczenia będzie zależał od jej wielkości. Podziel go na trze etapy – w ostatnim zwiększ temperaturę pieczenia, dzięki czemu skórka stanie się chrupiąca i zarumieniona. W tym czasie przygotuj do niej owoce, na których ją podasz. Podsmaż jabłka i żurawinę ze słoika, a smak potrawy będzie bardziej wyrazisty. Do pieczonej kaczki pasuje wiele różnych dodatków. Serwuj ją np. z opiekanymi ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami. Do tego wystarczy jeszcze surówka z czerwonej kapusty doprawiona rodzynkami. I obiad gotowy.