Kanapka z grillowaną wołowiną
ZERO WASTE
łatwe
169 osób zapisało

Składniki
4 plastry
1 łyżka
0.5 łyżki
0.5 łyżki
1 łyżka
0.5 sztuki
4 łyżki
0.5 szklanki
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso dopraw szczyptą przyprawy Knorr i usmaż z dwiema łyżkami oliwy. Powinno być rumiane na zewnątrz i lekko różowe w środku.

Krok 2
Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, skrop oliwą i usmaż na patelni lub grillu, aby była ciepła i chrupiąca.

Krok 3
Posmaruj pieczywo majonezem wymieszanym z musztardami. Mięso pokrój w paski i połóż na kanapce. Na wierzchu ułóż liście rukoli i pokrojone pomidorki. Przykryj drugą połówką bagietki również posmarowaną sosem majonezowo – musztardowym. Kanapka w wołowiną gotowa!


Dobra rada:
Wołowinę możesz usmażyć według własnych upodobań, w zależności od tego czy lubisz mocno wypieczoną czy krwistą. Do tak przygotowanej kanapki doskonale pasują również domowe frytki. Możesz przygotować to danie wykorzystując produkty z Grillowanych steków z rostbefu z tequilą. Gotowanie ZERO WASTE.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z grillowaną wołowiną
Amerykańska kanapka z grillowaną wołowiną serwowana na ciepło to znakomita propozycja na wytrawną przekąskę. Jej przygotowanie rozpocznij od przyprawienia mięsa i podsmażenia go na patelni grillowej z niewielką ilością oliwy. Wołowina powinna być rumiana na zewnątrz i delikatnie różowa w środku. Rozkrojoną bagietkę również skrop oliwą i ułóż na grillu, dzięki czemu stanie się chrupiąca. Jeśli chcesz urozmaicić jej smak, użyj oliwy z dodatkami, np. czosnkiem lub papryczką chili. Pokrojone mięso ułóż na posmarowanej sosem samba bagietce, a potem nałóż dodatki. Na końcu przykryj kanapkę drugą stroną bułki, także posmarowaną sosem samba. Przyrządź chrupiącą kanapkę z wołowiną na najbliższą okazję i przekonaj się, jak wspaniale smakuje. Podawaj ją solo lub z dipem czosnkowym (sprawdzi się też majonezowy i paprykowy) oraz z grubymi domowymi frytkami. Mamy nadzieję, że włączysz ten przepis do swojego menu.
Dla kogo?
Przygotuj kanapki z wołowiną zawsze wtedy, gdy najdzie cię ochota na nieco odmienny posiłek od tych, które jesz na co dzień. Przygotowując danie z naszego przepisu, przekonasz się, że kanapka wcale nie musi być nudna!
Na jaką okazję?
Wołowina na kanapki to dość nietuzinkowe połączenie – co jeszcze bardziej przemawia za tym, że warto go spróbować! Nasz przepis na kanapkę z wołowiną sprawdzi się zarówno w roli późnego śniadania, jak i przy okazji pory obiadowej. Przygotuj ją wtedy, gdy najdzie cię większy głód.
Czy wiesz, że?
Uważa się, że najwyższej jakości wołowina na kanapki pochodzi z Japonii. Znajduje się tam legendarna rasa bydła zwana Wagyu. Mięso jest niesamowicie soczyste, miękkie i rozpływa się w ustach. W towarzystwie m.in. majonezu stworzy pyszną mieszankę, której trudno się oprzeć. Amerykańska kanapka z wołowiną powinna znaleźć się na twojej liście rzeczy do spróbowania!
Dla urozmaicenia:
Z grillowaną wołowiną na kanapki dobrze skomponuje się rukola, a pomidorki koktajlowe dodadzą przekąsce soczystości oraz koloru. Niewątpliwie urozmaicą również końcowy smak o nowe nuty, które z mięsem komponują się idealnie. Dodaj do nich sos na bazie majonezu i wypróbuj kanapki z wołowiną z naszego przepisu!