Grzanki z anchois po neapolitańsku - przepis | Przepisy.pl pixel

Grzanki po neapolitańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
1080 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

456 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1431 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

3 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na blasze wysmarowanej tłuszczem ułóż bułkę pokrojoną w cienkie plasterki.

Grzanki po neapolitańsku - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą. Tak przygotowanym sosem posmaruj grzanki. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.

Grzanki po neapolitańsku - Krok 2

Krok 3

Następnie wyjmij grzanki z pieca. Połóż na każdej plaster sera, fileciki anchois i przykryj plastrami pomidora. Posyp oregano.

Grzanki po neapolitańsku - Krok 3

Krok 4

Wstaw ponownie do piekarnika. Wyjmij, gdy ser zacznie się topić.

Grzanki po neapolitańsku - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Janina Wojciechowicz

    Janina Wojciechowicz , 13.09.2016

    mniam mniamuśne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzanki po neapolitańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzanki po neapolitańskuGrzanki po neapolitańsku

Grzanki to idealna przekąska na każdą porę dnia – smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. A przy tym są banalnie proste w przygotowaniu. Neapol to miasto położone w południowych Włoszech, które słyną z dań z zapiekanym serem i pomidorami. Grzanki po neapolitańsku nie byłyby tak smakowite, gdyby nie te dwa składniki. Oczywiście, ważną rolę pełni tutaj też sos, który również przygotujesz według receptury włoskiej – na oliwie z przyprawami. Bardzo ciekawym dodatkiem są fileciki z anchois, które nadadzą grzankom zupełnie nowy, słony i lekko rybny smak. Jeśli nie przepadasz z tego rodzaju dodatkami, możesz położyć na bułce coś innego, na przykład oliwki. Wzmocnią delikatny smak pomidorów równie dobrze jak anchois – słony składnik na grzankach to niezbędnik. Przed zapieczeniem możesz posypać wszystko oregano lub innymi przyprawami, żeby dodać ziołowego aromatu. Przy podaniu warto położyć na pomidorach świeżą bazylię, która idealnie się z nimi komponuje. Buon appetito!