Karkówka pieczona z chrzanem – nadziewana | Przepisy.pl pixel

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
308 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1063 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

753 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

500 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wzdłuż karkówki zrób otwór nożem, nie przebijając tylnej ścianki.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 1

Krok 2

Przyprawa do karkówki Knorr, zioła i posiekany czosnek wymieszaj z dwiema łyżkami oleju, następnie natrzyj marynatą mięso.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj farsz. Chrzan dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i połącz z miękkim masłem.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 3

Krok 4

Nadziewaj karkówkę chrzanem, aż do wykorzystania całego farszu.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 4

Krok 5

Karkówkę włóż do rękawa dołączonego do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr, dodaj pozostałą marynatę i piecz ok. 60 min. w temperaturze 180 °C.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 5

Krok 6

Podawaj na zimno, pokrojoną w plastry.

Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanemKarkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem

Karkówka pieczona nadziewana chrzanem to ciekawy i smaczny sposób na przygotowanie tego popularnego mięsa, a także świetna alternatywa dla pieczonego schabu. Dobrze doprawione mięso posiada, charakterystyczną dla chrzanu i czosnku, ostrą nutę. Przekonaj się, że ten rodzaj mięsa nadaje się nie tylko na grilla. Plastry karkówki pieczone w rękawie to prosty sposób na urozmaicenie swoich posiłków o każdej porze roku.

Dla kogo?

Przepis na karkówkę pieczoną w rękawie spodoba się osobom, które cenią sprytne triki kulinarne. Karkówkę włóż do woreczka do pieczenia, zamknij i potrząśnij. Dzięki temu marynata równomiernie otoczy mięso. Każdy kęs będzie smakować wybornie.

Na jaką okazję?

Karkówka pieczona nadziewana chrzanem może być serwowana zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako przekąska lub dodatek do kanapek. To od nas zależy, kiedy chcemy cieszyć się jej smakiem. Karkówka z chrzanem w galarecie nadaje się do podania na półmisku, kiedy mają zjawi się goście.

Czy wiesz, że?

Danie powinno być przyrządzone z dobrej jakości karkówki, dlatego przy zakupie zwróć uwagę na jej wygląd. Wybieraj raczej mniejsze kawałki – ich mięso będzie bardziej miękkie i delikatne. Przygotowując marynatę do karkówki pieczonej z chrzanem, czosnek przeciśnij przez praskę, a wydobędziesz z niego więcej smaku i aromatu. Natrzyj mięso i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj farsz. Warto do chrzanowego nadzienia do karkówki dodać przyprawy – wykorzystaj np. majeranek, tymianek lub pietruszkę. 

Dla urozmaicenia:

Podając karkówkę pieczoną w rękawie z chrzanem z naszego przepisu na obiad, serwuj ją z ziemniakami i sosem, np. musztardowym lub chrzanowym. Koniecznie sprawdź nasz przepis na karkówkę z chrzanem i spróbuj, jak smakuje ta pieczeń.