Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO
średnie
168 osób zapisało
Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
1 sztuka
250 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz mięso, osusz i pokrój w centymetrowej grubości plastry. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę.

Krok 2
Rozkrój chilli oraz papryki, usuń nasionka, pokrój w plastry. Posiekaj i dodaj listki tymianku, całość uduś na maśle.

Krok 3
Smaż lub grilluj mięso na dużym ogniu. Gotową karkówkę podawaj z ryżem, przykrytą sosem.

Krok 4
Wymieszaj pokrojone mięso z czosnkiem, oliwą i Przyprawą do karkówki Knorr. Następnie przykryj i odstaw na 2-3 godziny.

Krok 5
Dodaj śmietanę i sos chilli, po czym wszystko chwilę gotuj tak, aby śmietana w połowie odparowała, a sos zgęstniał.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z grilla z sosem po cygańsku - VIDEO
Sos cygański, z którym podawana jest karkówka, nadaje jej wyrazistego, pikantnego smaku. Dzięki marynacie karkówka jest soczysta i wyrazista. Dodatek tymianku nadaje jej delikatnie ziołowy posmak. Zgrillowana, chrupiąca skórka świetnie komponuje się z gęstym, kremowym sosem. Przyrządzisz go z czterech rodzajów papryk – żółtej, czerwonej, zielonej oraz papryczki chili. Warzywa usmaż na tłuszczu z tymiankiem, sosem chili oraz śmietaną. Gęstym sosem polej przygotowane wcześniej mięso. Dobrą propozycją jest zaserwowanie go z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Sprawdzą się też frytki. Karkówka z grilla po cygańsku doskonale komponuje się również z grzankami. Posmaruj je margaryną i posyp suszonymi ziołami lub podaj z grillowanym czosnkiem. Danie świetnie smakuje w zestawieniu z dodatkiem ze świeżych warzyw. Przygotuj więc mieszankę sałat z warzywami sezonowymi, oliwą i przyprawami. Sprawdzi się też zielony groszek konserwowy z majonezem. Przyrządź tę pikantną potrawę według podanego przepisu. Smacznego.