
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
null
2 sztuki
1 szczypta
null
2 sztuki
800 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki namocz wcześniej w mleku lub wodzie i odstaw na kila minut.
Krok 2
Mięso mielone wymieszaj dokładnie z posiekaną drobniutko cebulką, czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Bułkę odciśnij i razem z jajkiem dodaj do mięsnej masy. Wyrób ciasto na gładko i odstaw do lodówki, aby wszystkie składniki się razem „przegryzły”.
Krok 3
Z mięsnej masy formuj małe kulki, obtaczaj w mące i smaż na oliwie lub nadziej na patyczki szaszłykowe i grilluj, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Mięsne kotleciki Keftedes podawaj z sosem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej