Keftedes- mielone jagnięce kotleciki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Keftedes- mielone jagnięce kotleciki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

null

2 sztuki

1 szczypta

null

2 sztuki

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki namocz wcześniej w mleku lub wodzie i odstaw na kila minut.

Krok 2

Mięso mielone wymieszaj dokładnie z posiekaną drobniutko cebulką, czosnkiem, natką pietruszki i przyprawami. Bułkę odciśnij i razem z jajkiem dodaj do mięsnej masy. Wyrób ciasto na gładko i odstaw do lodówki, aby wszystkie składniki się razem „przegryzły”.

Krok 3

Z mięsnej masy formuj małe kulki, obtaczaj w mące i smaż na oliwie lub nadziej na patyczki szaszłykowe i grilluj, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Mięsne kotleciki Keftedes podawaj z sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Keftedes- mielone jagnięce kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Keftedes- mielone jagnięce kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Keftedes- mielone jagnięce kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Keftedes- mielone jagnięce kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Keftedes- mielone jagnięce kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Keftedes- mielone jagnięce kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Keftedes- mielone jagnięce kotleciki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Keftedes- mielone jagnięce kotleciki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej