
Składniki
500 gramów
2 sztuki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
2 sztuki
2 łyżki
3 łyżki
0.5 sztuki
6 sztuk
1 łyżka
2 sztuki
1 szczypta
2 szczypty
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suchą bułkę pokrusz i zalej mlekiem, zostaw aż je wchłonie. Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki - zmiel razem z bułką w maszynce do mleka.
Krok 2
Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Papryczkę oczyść z pestek, posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
Krok 3
Do zmielonego mięsa z bułką dodaj pieprz ziołowy, sól i oregano oraz połowę posiekanej cebuli - wyrób masę. Mokrymi rękami uformuj nieduże klopsiki i obtocz ja w mące. Obsmaż na mocno rozgrzanym oleju - przełóż do rondla.
Krok 4
Na tę samą patelnię dodaj resztę cebuli, papryczkę i czosnek, zeszklij. Wlej bulion z kostek cielęcych rozpuszczonych w ok. 300 ml wody - zagotuj i całość przelej do rondla z klopsikami. Duś 15 minut na małym ogniu.
Krok 5
Następnie dodaj posiekane pomidory, pomidory suszone i dopraw odrobiną cukru i papryki mielonej. Duś jeszcze ok. 20 - 30 minut. Podawaj z kluseczkami kładzionymi albo ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej