Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

3

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

500 mililitrów

60 gramów

4 sztuki

2 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek drobno posiekać, por pokroić w krążki, łodyżki selera drobno posiekać, korzeń selera obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, paprykę pokroić w drobną kostkę.

Krok 2

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, smażyć 30 s, następnie dodać por i gałązki selera, poddusić 3 minutki, dodać kaszę, wymieszać i zalać gorącym bulionem (przygotowanym z Bulionem na włoszczyźnie Knorr i wrzątku), przykryć gotować do całkowitego wchłonięcia bulionu, odstawić do wystudzenia.

Krok 3

Do wystudzonej kaszy dodać paprykę, starty seler, rozdrobnioną bryndzę, jajko, mąkę, sól, pieprz, chilli i dokładnie połączyć wszystko.

Krok 4

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na nią nakładać uformowane łyżką kotleciki, na górę każdego ułożyć kawałek sera żółtego, piec w rozgrzanym piekarniku w temp 200stopni 20-25 minut.

Krok 5

Przygotować sos, wymieszać fix z 250 ml wody, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Gotowe kotleciki podawać polane sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z kaszy, młodego selera i bryndzy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej