Lekkie Gazpacho przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekkie Gazpacho

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
297 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

217 osób wydrukowało

Pobierz pdf

469 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj bulion z 1/2 l wody oraz kostki rosołowej i wystudź.

Krok 2

Pół ogórka oraz 1/3 grapefruita pokrój w drobną kostkę i odłóż do lodówki.

Krok 3

Pozostałe składniki (oprócz migdałów) przełóż do miski, dodaj wystudzony bulion i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 4

Po tym czasie pokrojone wcześniej składniki wymieszaj z chłodnikiem i nalej do miseczek. Posyp migdałami i udekoruj listkami mięty. Zupę podawaj mocno schłodzoną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Chłodnik możesz doprawić szczyptą pieprzu Cayenne.

2

Opinie o przepisie

  • fenders1@op.pl Bogaczyk Ryszard

    fenders1@op.pl Bogaczyk Ryszard , 29.06.2017

    Jak zwykle super ! Proste i smaczne.No i te uśmiechnięte buzie całej rodzinki.Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Andreasik

    Jolanta Andreasik , 26.07.2015

    super w upalny dzien

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekkie Gazpacho - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lekkie GazpachoLekkie Gazpacho

Gazpacho to wywodząca się z Hiszpanii zupa, która podawana jest na zimno i zazwyczaj nie wymaga gotowania. Szczególnie dobrze sprawdzi się w sezonie letnim, stanowiąc doskonałą alternatywę dla pierwszych dań obiadowych podawanych popularnie na gorąco. Wariant z tego przepisu charakteryzuje się oryginalnym smakiem, dzięki użyciu zielonego grejpfruta, czyli mieszanki pomelo i grejpfruta. Owoc ten swoim wyglądem jest podobny do grejpfruta, ale jego smak pozbawiony jest goryczki, dlatego też nazywa się go również „sweetie”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „cukierek”. 1/3 pokrój w drobną kostkę i schłodź, resztę natomiast zmiksuj z wystudzonym bulionem warzywnym, połówką melona miodowego, 2 kromkami białego pieczywa (które wcześniej należy obrać ze skórki), ząbkiem posiekanego czosnku, ogórkami zielonymi i octem z białego wina. Tuż przed podaniem dodaj do zupy połowę drobno posiekanego ogórka i przygotowane wcześniej „sweetie”. Gotowe danie serwuj posypane płatkami migdałów i udekorowane listkami mięty. Zupę należy podawać dobrze schłodzoną. Jeśli zależy Ci na czasie, wrzuć do niej kilka kostek lodu. Smacznego.