Lentejas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lentejas

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

500 gramów

null

1 sztuka

null

null

500 gramów

0.5 kilograma

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz i ugotuj razem z liściem laurowym, boczkiem w kawałku i pętem kiełbasy.

Krok 2

Dodaj obraną cebulę i ząbki czosnku.

Krok 3

Gotuj, aż soczewica będzie prawie miękka i wyjmij warzywa wraz z mięsem, boczek i kiełbasę potnij w kawałki, natomiast cebulkę i czosnek zmiksuj.

Krok 4

Włóż z powrotem do soczewicy razem z pokrojoną w paseczki oczyszczoną papryką i gotuj jeszcze przez o15 minut. Dopraw do smaku.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lentejas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lentejas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lentejas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lentejas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lentejas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lentejas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lentejas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lentejas - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka z szynką i serem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej