Kremowy makaron z krewetkami i limonką
łatwe
268 osób zapisało

Składniki
200 gramów
300 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
400 mililitrów
2 sztuki
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki oczyść, następnie zamarynuj w połowie oliwy i przyprawie Knorr.
Krok 2
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go, zachowaj szklankę wody z gotowania.
Krok 3
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę.
Krok 4
Gdy się zrumienią, dodaj krewetki wraz z marynatą i po chwili smażenia wlej śmietankę.
Krok 5
Zagotuj sos, dodaj makaron, szklankę wody z jego gotowania i całość gotuj kilka minut, aż wszystko się połączy.
Krok 6
Ze skórki limonki zrób zesty (wiórki) i posyp nimi makaron przed podaniem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowy makaron z krewetkami i limonką
Jeżeli szukasz alternatywy dla klasycznego makaronu z mięsem, a jesteś miłośnikiem owoców morza, dobrą propozycją dla Ciebie będzie przyrządzenie dania z krewetkami. Delikatny kremowy sos z cytrusową nutą i podsmażanymi z czosnkiem oraz cebulką skorupiakami sprawdzi się podczas eleganckiej kolacji. Krewetki musisz wcześniej oczyścić i zamarynować. Dzięki temu nabiorą głębszego smaku, który wydobędzie również smażenie. Dorzuć je do zeszklonej z czosnkiem cebuli i poczekaj, aż się zarumienią. Następnie wlej na patelnię śmietanę. Kiedy całość się zagotuje, dodaj szklankę wody oraz makaron i duś przez jakiś czas. Pod koniec dorzuć też świeże zioła, jeśli chcesz wzmocnić aromat potrawy, sprawdzi się kozieradka, kolendra lub mięta. Przed podaniem dołącz do niej startą limonkę. Udekoruj ją także listkami ziół, plasterkami limonki lub wstążką z marchewki. Kremowy makaron z krewetkami i limonką posyp też świeżo zmielonym pieprzem. Dzięki temu wyostrzysz nieco smak dania. Sprawdź przepis na tę smaczną i wykwintną potrawę.