Makaron z pomidorami i śmietaną - przepis z penne | Przepisy.pl pixel

Makaron z sosem pomidorowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

28

heart
291 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Makaron ugotuj.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Do cebuli dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj Fix Knorr oraz śmietanę. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Makaron dodaj do sosu i gotuj dodatkowe 2 minuty. Takie włoskie danie podawaj posypane startym serem.

Makaron z sosem pomidorowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem pomidorowymMakaron z sosem pomidorowym

Na wielki i mały głód, na poprawę humoru, na wizytę niespodziewanych gości… Wyśmienity makaron w intensywnym kremowym sosie pomidorowym to bardzo szybka potrawa, która zniewala smakiem. Poczęstowani nim goście z pewnością poproszą o dokładkę. Na drugi dzień po przygotowaniu teo dania, z powodzeniem możesz zabrać na lunch do pracy. Tajemnica tej potrawy tkwi w wybornym, aksamitnym sosie. Przygotujesz go na bazie cebuli, pomidorów z puszki, Fixu Knorr oraz śmietany, która nada mu wyjątkowego, delikatnego smaku. Do śmietanowego sosu doskonale pasuje makaron penne. Ugotuj go al dente według wskazówek na opakowaniu, dodaj do sosu i potrzymaj na ogniu jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posyp startym żółtym serem np. parmezanem. Nie żałuj go! Na koniec dodaj mu trochę koloru oraz smaku dekorując je świeżą, pachnącą bazylią. Pycha!