Makaron 3 sery - kolanka w sosie serowym: z fetą | Przepisy.pl pixel

Makaron z sosem z trzech serów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
441 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

348 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

1 opakowanie

500 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

100 mililitrów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Powinien być al dente.

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę. Po chwili smażenia dodaj mięso.

Krok 3

Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej wodę i dodaj Fix Knorr.

Krok 4

Teraz dodaj jeszcze koncentrat pomidorowy i całość gotuj ok. 20 minut.

Krok 5

Do śmietanki dodaj starty cheddar, gorgonzolę i pokruszony ser feta. Wszystko zagotuj, aby sery się rozpuściły i powstał gęsty sos.

Krok 6

Do mięsnego sosu dodaj makaron i chwilę wszystko razem gotuj. Następnie przełóż porcję na talerze i polej każdą łyżką sosu serowego.

3

Opinie o przepisie

  • patka

    patka , 26.03.2023

    jaka smietane?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mili Gram

    Mili Gram , 25.04.2017

    Pychotka !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem z trzech serów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem z trzech serów Makaron z sosem z trzech serów

Makaron z sosem z trzech serów to ciekawy sposób na urozmaicenie codziennych obiadów. To połączenie klasycznego sosu mięsnego bolognese z dodatkową warstwą sosu serowego, który powstaje z różnych gatunków sera: włoskiej gorgonzoli, greckiej fety i angielskiego cheddara. Przyrządzanie dania zacznij od ugotowania makaronu. Sprawdzą się kolanka, rurki czy świderki. Ugotuj je na półtwardo, a następnie przygotuj dodatki. Podsmaż mielone mięso wieprzowe, np. z łopatki (może być też wołowe albo mieszane). Dodaj sos boloński z chili, a także nieco koncentratu pomidorowego i duś całość, aż zgęstnieje. Osobno rozpuść sery w śmietance, aż połączą się i stworzą aksamitną całość. Makaron wyłóż na talerze, polej sosem bolońskim z chili, a następnie sosem z trzech serów. Możesz serwować go samodzielnie lub z dodatkiem różnorodnych sałatek. Najlepiej sprawdzi się zwykły miks sałat z oliwą albo sosem winegret. Mamy nadzieję, że przyrządzanie dań z naszymi przepisami będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością!