Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów
łatwe
342 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
marynata:
1 opakowanie
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
5 łyżek
ragout grzybowe:
1 opakowanie
250 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem. W misce połącz likier, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu, posiekany czosnek, musztardę oraz olej. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr i wymieszaj.

Krok 2
Steki zanurz w marynacie, miskę zafoliuj i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3
Grzyby oczyść i umyj, osusz na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.

Krok 4
W niewielkim garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Na patelnię wsyp grzyby, smaż na mocnym ogniu kilka minut, mieszając co chwilę. Wlej wino, odparuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 5
Zamarynowane steki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż po obu stronach po 6-7 minut – na 3 minuty przed końcem pieczenia ułóż na każdym steku małą gałązkę rozmarynu i przykryj grill. Gotowe steki podawaj na grzybowym ragout z grzankami czosnkowymi.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do gotowych steków z karkówki z grilla będzie francuska musztarda.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów
Karkówka to jedno z najpopularniejszych mięs przyrządzanych na grillu. Jest dość tłusta, dlatego po obróbce na ruszcie pozostaje miękka i soczysta. Na początek przygotuj do niej wyrazistą marynatę. Do czerwonego mięsa pasować będą m.in.: świeży rozmaryn, czosnek oraz musztarda. Mięso odstaw na chwilę, aby przeniknęło smakiem i aromatem mieszanki, a w tym czasie zacznij przyrządzać grzybowe ragout – to szeroka gama potraw warzywnych lub mięsnych, na które składają się równo pokrojone składniki duszone w bulionie. Mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do ziemniaków czy ryżu. Połącz w nim grzyby leśne z pieczarkami i podsmażaj do momentu uzyskania miękkości. Wróć do mięsa – ułóż je na ruszcie i grilluj dwuetapowo – bez przykrycia oraz przykryte. Dzięki czemu zyska ono nie tylko kruchość, ale także bardziej wyrazisty dymny i ziołowy posmak. Dodatkowo, podczas grillowania, na każdej sztuce połóż świeżą gałązkę rozmarynu. Mocno ziołowa karkówka z grilla na grzybowym ragout będzie ciekawym urozmaiceniem wiosennego i letniego menu. Spróbuj!