Ogórki małosolne (zaparzane) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ogórki małosolne (zaparzane)

Autor: 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3 090a8a294e7f280f6c434085d59ec3

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 litry

2 kilogramy

1 sztuka

5 sztuk

10.5 grama

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Małe, twarde ogórki dokładnie myjemy. Na dnie wyparzonego wrzątkiem naczynia o szerokim dnie - garnku lub w przypadku idealnym kamionce - układamy połowę listków. Następnie układamy w nim ogórki, stawiamy je na sztorc, całkowicie, ciasno wypełniając dno. Między nie wkładamy gałązki kopru, ząbki czosnku oraz korzeń chrzanu. Całość przykrywamy listkami chrzanu oraz porzeczki.

Krok 2

Zalewy, jeśli nie wiadomo, jaka dokładnie ilość wody będzie potrzebna, przygotujcie więcej, zachowując proporcje. We wrzątku rozpuszczamy odmierzoną na wadze odpowiednią ilość soli i zalewamy nią ogórki tak, by całkowicie je przykryła. Obciążamy ogórki talerzykiem - by nie uciekały spod zalewy i przykrywamy pokrywką (nie szklaną!) lub zakrywamy ściereczką. Odstawiamy na co najmniej dobę w chłodniejsze i zacienione miejsce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ogórki małosolne (zaparzane)  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej