Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
304 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

982 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, następnie wystudź i obierz ze skorupek. Pamiętaj, aby jajek nie gotować zbyt długo – wtedy żółtka nabiorą sinego koloru.

Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami - Krok 1

Krok 2

Jajka posiekaj drobno lub zmiksuj, następnie wymieszaj z majonezem, jogurtem oraz pesto. Całość dopraw do smaku pieprzem. Orzeszki upraż na rozgrzanej suchej patelnii.

Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z pastą. Gotową pastę przełóż do miseczki i posyp uprażonymi orzeszkami.

Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby przygotować inny rodzaj pasty, zamiast bazyliowego pesto, użyj pesto z suszonych pomidorów. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Wyjątkowych jajek z majonezem. Gotowanie ZERO WASTE 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta jajeczna z bazylią i orzeszkamiPasta jajeczna z bazylią i orzeszkami

Pasta jajeczna to niezwykle prosta w wykonaniu przekąska. Nadaje się jako dodatek do chleba, wędlin oraz przygotowania mini-kanapek. Średniej wielkości jajka ugotuj na twardo, uważając, by ich nie przegotować. Ostudź dokładnie w zimnej wodzie, aby łatwiej je było obrać. Dodaj bazyliowe pesto. Pamiętaj jednak o tym, że ma ono bardzo mocny smak. Próbuj zatem pasty w trakcie przygotowywania, tak by aromat bazylii nie zdominował jej zbyt mocno. Wymieszaj wszystkie dodatki. Jeśli okaże się zbyt sucha, dodaj do niej więcej majonezu albo nieco jogurtu greckiego. Dopraw całość do smaku, np. pieprzem lub papryką. Orzeszki pinii podpraż na suchej patelni, aż zbrązowieją. Staną się wtedy bardziej chrupiące. Zamiast nich, pasować będą także orzechy nerkowca albo ziarna słonecznika. Posyp nimi pastę. Udekoruj listkami bazylii. Podawaj do pieczywa, krakersów, nachosów albo pokrojonych warzyw. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie jej jako nadzienia do wydrążonych pomidorów albo jaj faszerowanych. Wypróbuj tego sposobu!