Pieczona rolada z boczku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona rolada z boczku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

10 łyżek

150 gramów

2 sztuki

null

null

7 sztuk

4 łyżki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory oczyść, umyj i pokrój w plastry.

Krok 2

Rozdrobnij 4 ząbki czosnku i podsmaż na oleju razem z porami.

Krok 3

Surowy boczek umyj i natrzyj wzdłuż w taki sposób, aby powstał cienki płat. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso posmaruj musztardą, pozostałym rozdrobnionym czosnkiem, posól, popieprz i posyp majerankiem. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.

Krok 4

Następnie pokrój wędzony boczek w plastry i ułóż na środku płatu razem z podsmażonym porem. Całość ciasno zwinąć w rulon i obwiąż sznurkiem.

Krok 5

W brytfance rozgrzej olej i podsmaż na nim roladę. Przełóż do piekarnika i piecz 45 minut w temperaturze 155 stopni. Podawaj na zimno roladę pokrojoną w plastry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona rolada z boczku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej