
Składniki
300 gramów
200 gramów
250 gramów
250 gramów
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki i pietruszkę. Pokrój w łódeczki. Umyj brukselki i przekrój je na pół. Buraki dobrze umyj, obierz i pokrój w łódeczki.
Krok 2
Przełóż warzywa do brytfanny. Skrop oliwą i posyp przyprawą do warzyw z grilla Knorr. Wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40 minut.
Krok 3
Po upieczeniu wyjmij ostrożnie brytfannę z pieca. Zrób cztery dołki w warzywach i wbij w niej po jednym jajku.
Krok 4
Posyp całość przyprawą włoską Knorr i ponownie piecz przez kolejne 5 minut aż jaja lekko się zetną. Podawaj od razu.

Dobra rada:
Do dania możesz używać innych warzyw korzeniowych. Podawaj z świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone warzywa z jajkiem
Za sprawą przepisu na pieczone warzywa z jajkiem zachęcamy do eksperymentowania z dobrze znanymi produktami i zaserwowania ich w mniej oczywisty sposób. Ziemniaków nikomu nie trzeba przedstawiać. Korzeń pietruszki, buraki i brukselka również bywają częstymi gośćmi w menu, ale rzadko lądują na talerzach jednocześnie. Czas to zmienić, ponieważ tworzą barwną i smakowitą kompozycję.
Dla kogo?
Znudziły ci się już omlety i jajecznice, ale wciąż masz ochotę na posiłek z jajkiem w roli głównej. Doskonale się składa! Ich zapiekanie w towarzystwie kolorowych warzyw pozwoli ci odkryć przyjemność z gotowania na nowo.
Na jaką okazję?
Warzywa pieczone z jajkiem to kapitalny patent na lunch, kiedy nie masz ochoty na duży i obfity posiłek. Podawaj także w porze kolacji, gdy chcesz sprawić wieczorną przyjemność swoim kubkom smakowym.
Czy wiesz, że?
Warzywa przed wyłożeniem na blachę możesz wrzucić do rękawa do pieczenia lub zwykłego woreczka foliowego. Dodaj oliwę oraz przyprawy i porządnie wstrząśnij. Dzięki temu wszystkie dodatki zostaną rozprowadzone równomiernie.
Dla urozmaicenia:
Do pieczonych warzyw z jajkiem możesz dorzucić pokrojoną w plastry marchewkę oraz pora.