Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy
łatwe
62 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 pęczek
50 mililitrów
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z łososia oczyść z ości i dokładnie wykrój – powinny być jednakowej grubości.

Krok 2
Kawałki łososia natrzyj solą oraz przyprawą Cajun Knorr i odstaw na chwilę do lodówki.

Krok 3
W tym czasie przygotuj bezę. Posiekaj natkę kolendry, oddziel żółtka od białek, z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, posiekaj kapary, oliwki pokrój w plastry. Rozpuść cukier w 50 ml wody, tak aby powstał syrop. Dodaj do niego sok oraz skórkę z cytryny i ocet.

Krok 4
W misce mikserem ubij białka, dodając w trakcie gorący syrop, aż powstanie gęsta, zwarta piana. Połącz ją z mąką ziemniaczaną, oliwkami, kaparami, natką kolendry i kawałkami papryczek jalapeno lub chili.

Krok 5
Na wierzch łososia nałóż grubą warstwę gęstej piany, rybę wstaw do nagrzanego do 120°C piekarnika na ok. 60 minut.


Dobra rada:
Do piany możesz dodać także łyżkę przyprawy Cajun Knorr, która nada potrawie ziołowego aromatu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy
Twoje jedyne skojarzenie z bezą to słodkie ciasto z bitą śmietaną i owocami? Możesz to zmienić, przygotowując bezę na słono! Wraz z rybą stworzy danie, jakiego jeszcze nie znasz. Pieczony łosoś z przyprawą Cajun pod pierzynką ze słonej bezy to potrawa jak z najlepszej restauracji, którą łatwo przyrządzisz w domu.
Dla kogo?
Dla fanów odkrywania nowych smaków! Słona beza oraz pieczony łosoś wraz z aromatycznymi dodatkami to potrawa, której warto spróbować.
Na jaką okazję?
Pieczony łosoś ze słoną bezą to niecodzienny pomysł na obiad. Potrawę możesz przygotować zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś niebanalnego!
Czy wiesz, że?
Łosoś zawiera dużą ilość DHA i bogaty jest w witaminę B6, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, żeby beza zyskała niezwykły ziołowy aromat, dodaj do piany trochę przyprawy Cajun.