Pierś z kurczaka z orzeszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka z orzeszkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
221 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

0.5 pęczka

0.5 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

50 gramów

100 mililitrów

150 mililitrów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę wielkości ok. 2 cm. Następnie zamarynuj mięso w oliwie, soku z limonki i sosie sojowym. Dodaj posiekany czosnek oraz kolendrę. Wymieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu na 10 minut.

Krok 2

Upraż orzeszki ziemne na suchej patelni.

Krok 3

W międzyczasie Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną.

Krok 4

Kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni, a następnie wlej na patelnię Fix Knorr. Doprowadź całość do wrzenia. Dodaj chili i gotuj jeszcze chwilę. Gotowe danie posyp orzeszkami, podawaj z ryżem lub chińskim makaronem.

1

Opinie o przepisie

  • Alerog

    Alerog , 18.06.2021

    Kurczak z orzeszkami, bez orzeszków

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z orzeszkamiPierś z kurczaka z orzeszkami

Kurczak to świetna baza do wielu dań orientalnych. Zainspiruj się więc i przyrządź potrawę, łączącą smak i zapach: kardamonu, kolendry, imbiru oraz goździków. Sięgnij po gotowy miks tych przypraw lub skomponuj własny, dobierając ich proporcje według preferencji. Wymieszaj je z letnią wodą i zapraw słodką śmietaną. Dodatkowo podkreśl wyrazistość powstałego sosu szczyptą suszonej papryki. Mięso przed podsmażeniem na patelni zamarynuj – w tym celu wykorzystaj intensywny sos sojowy, oliwę z oliwek oraz – dla kontrastu smakowego – kwaśny sok z cytryny lub limonki. Ewentualnie zamiast smażenia grilluj je lub wstaw do piekarnika. Kurczaka w połączeniu z sosem podawaj na ciepło. Będzie smaczny, gdy zaserwujesz z nim dowolny ryż (długoziarnisty, jaśminowy, brązowy) ugotowany zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub w bulionie z włoszczyzny. Zastąpić go możesz charakterystycznym drobnym chińskim makaronem. Danie udekoruj świeżymi liśćmi kolendry. Wydrukuj listę składników i przyrządź to orientalne danie.